Ramses Shaffy twee jaar geleden bij de onthulling van het borstbeeld dat de Leidse beeldhouwer Jeroen Spijker van hem maakte. (Archieffoto: Aad van der Luit).

Ramses Shaffy op 76-jarige leeftijd overleden

In zijn woonplaats Amsterdam is zanger en acteur Ramses Shaffy op 76-jarige leeftijd aan de gevolgen van kanker overleden. Shaffy werd in 1933 in de Parijse voorstad Neuilly-sur-Seine geboren. Hij groeide op in Cannes bij zijn moeder. Toen deze tuberculose kreeg, kwam Shaffy via een tante in Utrecht en een kindertehuis, in een Leids pleeggezin terecht. Twee jaar geleden maakte de Leidse beeldhouwer Jeroen Spijker nog een borstbeeld van de toen 74-jarige chansonnier. Het beeld werd in de Amsterdamse Schouwburg in aanwezigheid van Shaffy zelf door Liesbeth List onthuld.

Spijker speelde bij die gelegenheid in op de connectie van Shaffy met Leiden en bood een aantal Leidse kunstenaars de gelegenheid om zich in zijn kielzog te tonen aan een nationaal publiek. Shaffy bracht een groot deel van zijn jeugd door bij een Leids pleeggezin, nadat zijn moeder, een Poolse gravin van Russische afkomst, door tuberculose geveld was. Toen zijn moeder hem later weer wilde ophalen, verkoos Shaffy om in Leiden te blijven, waar hij een warm en liefdevol ’thuis’ had gevonden.

Cultuur Leiden Ramses Shaffy


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×