Zwaar bewaakte reis van verdwaalde voorouder naar Naturalis

Vandaag bracht professor David Lordkipanidze, directeur van het Georgisch Nationaal Museum, een uniek fossiel naar museum Naturalis. Onder begeleiding van motoragenten reisde de kostbare schat in een zwaar gepantserd voertuig vanaf Schiphol naar het museum. Daar plaatste de professor eigenhandig de schedel in de ‘Schatkamer’, die daarna werd verzegeld. Het bijzondere fossiel is een menselijke schedel van 1,8 miljoen jaar oud, die opgegraven werd in Georgië. Het feit dat deze voorouder van de Homo erectus al 1,8 miljoen jaar geleden opduikt in een gebied buiten Afrika, is opmerkelijk, omdat voordien werd aangenomen dat onze voorouders Afrika pas verlieten toen ze grotere hersenen hadden ontwikkeld. Daarom wordt gesproken van de ‘verdwaalde mens’. De schedel heeft de naam Dmanisi gekregen, vernoemd naar de vindplaats en zou van een mens rond de 20 jaar geweest zijn met een lengte van ongeveer 1.40 meter en een opmerkelijk kleine herseninhoud. De schedel behoort tot de fossiele topstukken van de wereld.

Aanstaande zaterdag opent de tentoonstelling met een symposium over de evolutie van de mens in het auditorium; het symposium is al volgeboekt. Vanaf 29 november is de schedel door het publiek te bewonderen.

Meer info: www.naturalis.nl

Cultuur


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×