De clipper 'Stad Amsterdam', die als Beagle de reis van Darwin maakt, foto: VPRO

15 miljoen jaar oud fossiel ei Beaglereis nu in Naturalis

Tijdens de reis van de moderne Beagle, die de beroemde tocht van Charles Darwin opnieuw vaart, heeft paleontoloog Bert Broekschoten een fossiel ei gevonden van zo’n 15 miljoen jaar oud. De tocht is een televisieproject van de VPRO, waaraan, naast de achter- achterkleindochter van Darwin, verschillende wetenschappers en onderzoekers meedoen. De vondst op het Portugese eiland Selvagem Grande is erg zeldzaam, omdat eieren kwetsbaar zijn. Dit exemplaar was gevuld met zand en ‘ingepakt’ in een fossiele strandlaag, waardoor het zo goed geconserveerd is gebleven. Het ei is tot 1 november te bewonderen in een vitrine van Museum Naturalis.

De zoektocht en de bijzondere vondst worden uitgezonden bij de VPRO op zondag 27 september op Nederland 2. Paleontologen Bert Boekschoten van de Vrije Universiteit in Amsterdam en Hanneke Meijer van Naturalis hebben op maandag 21 september hun vondst toegelicht bij het televisieprogramma ‘De Wereld Draait Door’. Op de beelden, die in het programma werden vertoond, leek het of Broekschoten door een val het ei ontdekte, een ‘waar toeval’.

Meer info: www.naturalis.nl

Cultuur Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×