'Fading Borders' grensoverschrijdende portretten bij Volkenkunde

Fotograaf Lucienne van der Mijle laat in Museum Volkenkunde een bijzondere serie portretten zien onder titel ‘Fading Borders’. De dubbelportretten zijn gemaakt van Japans/Nederlandse koppels, die in Nederland wonen en werken en van Nederlands/Japanse koppels, die in Japan wonen en werken. Van der Mijle geeft de kijker een intieme blik op de samensmelting van twee culturen en versterkt soms juist de contrasten door af te wisselen met geënsceneerde beelden, die zij met een knipoog weergeeft. Uitgangspunt hiervoor was de verbazing van een Japanse vriendin over het feit, dat Nederlandse vrouwen soms Japanse eetstokjes in het haar dragen. Voor de Japanse geeft dit hetzelfde effect als het opsteken van het haar met mes en vork. Van der Mijle gebruikte dit voorval als inspiratie voor haar serie.

Van der Mijle volgde haar opleiding onder andere aan de fotoacademie in Amsterdam. Zij maakte meerdere reizen naar Japan en bracht een documentaire uit, waarin het leven van een Japanse en een Nederlandse vissersfamilie naast elkaar in beeld zijn gebracht. Deze serie werd eveneens geproduceerd in het kader van het 400-jarig bestaan van de betrekkingen tussen Nederland en Japan.

‘Fading Borders’ wordt geopend op 13 september en loopt tot en met 31 januari 2010. Meer info: www.volkenkunde.nl .

Cultuur Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×