VVD komt met tegen-petitie Koppenhinksteeg

Onlangs kwamen de krakers van de Vrijplaats Koppenhinksteeg met een petitie, waarin sympathisantan werden opgeroepen om een beroep te doen op de Leidse projectontwikkelaar Atrium om zich terug te trekken en en koop van de panden aan de Koppenhinksteeg ongedaan te maken. Raadslid Frederik Zevenbergen van de VVD Leiden komt nu met een tegenactie: “Geachte Koppenhinksteeg krakers, ik ben bewoner van Leiden. Al jaren betaal ik ongewild indirect mee aan de activiteiten in de Vrijplaats Koppenhinksteeg. Dit jaar vierden jullie het 40 jarig jubileum van de vrijplaats. 40 jaar teren op de zak van anderen. Dan worden ook nog de koper van het Koppenhinksteegpand en zijn gezin bedreigd. Wat mij betreft is het nu genoeg geweest.”

In de ogen van Zevenbergen gaat het niet aan om van een vrijplaats te sprken:  “Een vrijplaats? Een vergunningsvrijplaats zal je bedoelen. Een commercieel café waar gewoon winst wordt gemaakt. Dat gevestigd is in een tot twee keer toe illegaal verbouwd rijksmonument. Wat maakt jullie zo verschillend dat je zonder toestemming van de eigenaar, zonder bouwvergunning, zonder drank en horecavergunning en zonder enig overleg met de buren en buurt maar een kroeg kan beginnen?,” aldus het verbolgen raadslid dat ook nog eens heeft vernomen dat de krakers er alles aan zullen doen om het de gemeente en de koper moeilijk te maken bij het ontwikkelen van de panden aan de Koppenhinksteeg. “Jullie doen er alles aan om de koopovereenkomst tussen de gemeente en Hans Bakker te saboteren. Jullie hebben bijvoorbeeld een inspectie naar de staat van het pand onmogelijk gemaakt door de aannemer niet toe te laten tot het pand. Maar ook  worden directe bedreigingen geuit aan Hans Bakker, zijn bedrijf en zijn gezin. Daar ben ik natuurlijk helemaal niet blij mee. Sterker nog, ik schaam me dood!”

Zevenbergen vervolgt: “De afgelopen jaren is de Vrijplaats onderwerp van een groot aantal procedures geweest. Vele daarvan door eigen toedoen van de Vrijplaats. Zoals bijvoorbeeld rond de illegale verbouwing in 2007 van toen het café de Linkse Kerk en in 2009 nog van café Bar en Boos. Maar ook door de zinloze aanvraag van een terrasvergunning en de talloze geluidsoverlastklachten bij de politie en milieudienst. Ook zijn er indirect en direct intimidaties en bedreigingen van de buurt en nu bij de koper geweest zoals ingegooide ramen en bekladde deuren in de buurt. Maar het belangrijkste zijn alle onnodige juridische kosten. Alle rechtszaken voor de legalisering van de vrijplaats  na het besluit om hiermee te stoppen hebben jullie tot nu toe verloren.”

Zevenbergen roept de krakers op om zich zo snel mogelijk terug te trekken als illegaal gebruiker van de panden: “Dan scheelt dat de gemeente inderdaad vele manuren en de gemeenschap de nodige belastingeuro’s. Maar dat is blijkbaar geen optie. Dus moet de Leidse burger maar weer extra betalen omdat jullie je niet neer willen leggen bij een democratisch genomen besluit. Leidenaren willen geen miljoenen euro’s aan belastinggeld  investeren in een illegaal gebouwd clubhuis met commercieel café maar willen huizen en winkels waar iedereen gebruik van kan maken. Pak je spullen en ga weg uit de Koppenhinksteeg. Vertrek en regel op eigen kracht jullie clubhuis in plaats van het teren op kosten van de Leidse belastingbetaler. Staak de kraak en stop onmiddellijk met het bedreigen van een Leidse ondernemer en zijn gezin!”

Leiden Nieuws Linkse Kerk


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×