Zwemmen op steeds meer plekken afgeraden

Op steeds meer plaatsen in de regio is het verboden of wordt het afgeraden om te zwemmen. Nadat de Provincie Zuid-Holland eerder al een negatief zwemadvies afkondigde voor Cronesteijn in Leiden (inmiddels weer ingetrokken) komt de provincie nu met een negatief advies voor het Oosterduinsemeer in Noordwijkerhout, zowel voor de plas bij de camping als voor het strand van de surfschool. In de Klinkenbergerplas in Warmond is zwemmen zelfs verboden. Oorzaak is de aanwezigheid van een grote hoeveelheid giftige blauwwieren.

Als blauwwieren een drijflaag gaan vormen, neemt de hoeveelheid giftige cyanobacteriën toe. Als de concentratie te hoog wordt, wordt er een negatief zwemadvies of zwemverbod afgekondigd. Een drijflaag van blauwwieren ziet er uit als een groen-blauwe olieachtige laag op het water. Binnen twaalf uur na het zwemmen in water met blauwwieren kunnen mensen last krijgen van gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, koorts, huidirritatie en maag en darmklachten.

Meer informatie
Actuele informatie is te vinden op www.zuid-holland.nl/zwemwater. De zwemwater telefoon (070-441 75 50) is op werkdagen bereikbaar tussen 8.30 en 16.30 uur. Men kan hier terecht met alle vragen over zwemwater en het melden van gezondheidsklachten. Vragen kunnen op per email gesteld worden via zwemwater@pzh.nl.

Leiden Nieuws


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×