SP wil spoeddebat over 'uitverkoop' Vrijplaats

Omdat de SP vragen heeft over het in haar ogen extreem lage bod, dat de gemeente heeft geaccepteerd aangaande de Vrijplaats Koppenhinksteeg, heeft de partij een interpellatiedebat aangevraagd. Daarnaast heeft de SP vragen over opgedoken, tot nu toe verzwegen informatie en rekenfouten. Dit laatste blijkt uit een financieel overzicht, waarbij de gemeente bij de Kaasmarkt uitgegaan is van het dubbele aantal vierkante meters dat bebouwd kon worden (1374 i.p.v. 751), waardoor er slechts 83.000 euro ‘verdiend’ wordt op het complex.

Daarnaast, aldus de SP, suggereert het overzicht dat de gemeente voornemens was om het Plan van Aanpak van Cultureel Centrum Bar & Boos af te keuren om financiële redenen in plaats van op de inhoud van het plan, zoals eerder afgesproken. In het overzicht staat letterlijk: “Als het Plan van Aanpak van Bar & Boos wordt afgekeurd en deze ruimte commercieel kan worden gebruikt, kan dat ongeveer 115.000 euro opleveren.”

Bovendien blijkt uit het nieuwe overzicht, dat de gemeente bereid was drukkerij Nautilus, die op nummer 4 gevestigd is, een verhuisvergoeding te bieden van € 250.000.

“De gemeente laat zich bij de vrijplaats van haar slechtste kant zien,” stelt SP raadslid Louk Rademaker, “De legalisering is gestopt vanwege een vermeend financieel tekort van drie ton, maar de gemeente wil wel bijna drie ton uitgeven om Nautilus te verplaatsen. Daarnaast accepteert de gemeente een bod, dat ontzettend laag is. Bovendien maakt ze een enorme rekenfout en blijkt dat commerciële activiteiten ook een tekort oplevert. Kortom, de vrijplaats en de Leidenaar worden enorm benadeeld. Het college misbruikt belastinggeld om de vrijplaats de nek om te draaien, terwijl de vrijplaats sociaal-culturele activiteiten allemaal de benodigde vergunningen hebben gekregen van het college. De goedkoopste oplossing is ook de eerlijkste oplossing en dat is het nakomen van de eerder gemaakte belofte: geen verkoop, maar legaliseren!”

Leiden Nieuws Linkse Kerk


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×