'Stadszomernachtsdroom', ideeënfestival creatieve Leidenaren

Binnenkort vindt de eerste van een serie bijeenkomsten plaats in het kader van ‘Stadszomernachtsdroom’. De bedoeling van dit initiatief is om creatieve Leidenaren met elkaar en met Leidse ondernemers, het stadsbestuur, museumdirecties e.t.c. in contact te brengen en de Sleutelstad daadwerkelijk op de kaart te zetten. Een van de initiatiefnemers, Jeroen Maters (directeur/eigenaar Maters & Hermsen Journalistiek), zegt hierover: “Dankzij de universiteit, de musea en theaters, een snel groeiende creatieve industrie, een historische binnenstad en diverse evenementen heeft Leiden ijzersterke troefkaarten in handen om een verrassende, creatieve en innoverende stad te zijn. Maar op de een of andere manier weten al deze losse elementen elkaar niet te versterken. Het klimaat in Leiden is naar binnen gekeerd, ‘klein-steeds’ en de bestuurscultuur is slap en stroperig.”

Gijsbert van Es, redacteur bij NRC Handelsblad vult aan: “Veel Leidse creatievelingen werken in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag of Utrecht en gebruiken Leiden als slaapkamer. Omgekeerd komen er dagelijks honderden sprankelende geesten naar Leiden om er te werken, waarna ze ’s avonds snel weer naar huis gaan. Ook zien we allerlei getob met Leidse plannen als het Aalmarkt-project, de Stadsgehoorzaal, de Put van Van der Putte, kale pleinen, lelijke toegangswegen naar het historische centrum, een tekort aan sprankelende winkels. Over al die dingen kun je klagen en zeuren – en dat gebeurt volop in Leiden. Of je kunt helpen ‘dromen’ hoe het beter kan en je inzetten om die dromen te realiseren. Voor dit laatste hebben we de Stadszomernachtsdroom georganiseerd.”

De eerste ontmoeting vindt plaats op 27 juni, aanvang 19.30 uur, in het 50 kV-station, Flemingstraat 1. Er worden ideeën verzameld om een tiental projecten een impuls te geven, zoals: een bestemming voor het Meelfabriek-complex, het Nobel-complex als ‘poptempel’ en het 50 kV-station; de verbinding tussen de binnenstad van Leiden en het bio-sciencepark (ten westen van het spoor); een cultureel festival met (inter)nationale allure, Leiden als stad voor dagtrips/excursies en initiatieven om Leiden aantrekkelijker te maken voor buitenlandse bezoekers.

Mensen met ideeën kunnen zich aanmelden via de website www.stadszomernachtsdroom.nl.  

Leiden Nieuws


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×