Student ontdekt reisverslag Piet Paaltjens

Student Nederlands Rick Honings heeft in de bibliotheek van de Universiteit Leiden een handgeschreven reisverslag gevonden van François Haverschmidt, ofwel Piet Paaltjens. Haverschmidt was een Nederlandse dichter en werd op 14 februari 1835 in Leeuwarden geboren. Van 1852 tot 1858 studeerde hij theologie in Leiden. Hij leed zijn hele leven aan zwaarmoedigheid en pleegde tenslotte zelfmoord op 19 januari 1894. In 1867 publiceerde hij onder het pseudoniem Piet Paaltjens ‘Snikken en grimlachjes’, een reeks gedichten vol ironie en zelfspot.

Het reisverslag uit 1881 wordt op 30 juni in Leiden in boekvorm gepresenteerd en gaat over de reis die François Haverschmidt dat jaar maakte naar Frankrijk en Zwitserland. In dit reisverslag is hij echter opgewekt van toon, hij maakt ondermeer grapjes over een dronken gids en over de manier waarop hijzelf van het bier geniet.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×