Amerikaanse fotograaf wordt hoogleraar Fotografie

De Amerikaanse fotograaf Susan Meiselas wordt per 1 september 2006 benoemd tot bijzonder hoogleraar Fotografie aan de Leidse Universiteit. Ze gaat als hoogleraar werken bij de masteropleiding Photographic Studies. Dit is de tweede leerstoel Fotografie in Nederland ingesteld door het Nederlands fotomuseum. Eerder vestigde het museum de leerstoel Fotografie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. De universiteit en het Nederlands fotomuseum beschouwen de leerstoel als een bekroning op de lange traditie die de Universiteit Leiden heeft in het onderzoek van de fotografiegeschiedenis, met name via het onderwijs en het onderzoek van de opleiding Kunstgeschiedenis en de fotocollectie van het Leidse Prentenkabinet.

In 1971 behaalde Susan Meiselas haar masterdiploma Visuele Educatie aan de Harvard University in Amerika. In 1976 bracht ze haar eerste fotoboek Carnival Strippers uit. In dat zelfde jaar werd ze lid van het fotografencollectief Magnum Photos. Sindsdien werkt ze als freelance fotografe. Zij is een van de belangrijkste fotografen van haar generatie en werd vooral bekend door haar foto’s van de revolutie in Nicaragua, haar fotografische documentatie van mensenrechtenkwesties in Latijns-Amerika en haar project Kurdistan: In the Shadow of History in 1997, waarmee ze een vorm gaf aan de geschiedenis van de Koerden via een geconstrueerd fotoarchief uit de afgelopen honderd jaar

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×