Het interieur van de sierschaal van het servies met afbeelding van Hercules.

Romeins wijnservies in Museum van Oudheden

Koning Willem I gaf in 1818 opdracht voor de oprichting van een museum met oudheden in Leiden. Morgen begint daar de expositie van het Romeinse wijnservies, dat vorig jaar bij Nistelrode werd opgegraven. De tentoonstelling laat onder meer zien dat wijndrinken in de oudheid een heel ritueel was. Het dertigdelig bronzen servies verkeert nog en een uitstekende staat en is, op de glazen na, nog helemaal compleet. De schat bestaat uit twee sets van wijnzeven, borden en schalen, kannen en drie kandelaars.

Een van de blikvangers van de expositie is een wijnkan met op het handvat een tafereel uit de Trojaanse oorlog: de held Achilles ondersteunt de zwaargewonde amazone Penthesileia, die hij in de strijd heeft verslagen. Op een andere wijnkan is een herder te zien met een jongetje op zijn knie. Ruurd Halbertsma, consevator van het Rijksmuseum van Oudheden, heeft het vermoeden dat de het jongetje de Trojaanse prins Paris is, die door herders werd grootgebracht. Het wijnservies is morgen en zondag tijdens het Nationaal Museumweekend gratis te zien. De tentoonstelling in het Rijksmuseum van Oudheden duurt tot 26 augustus.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×