Stemwijzer heeft te veel invloed op stemgedrag

“De stemwijzer op internet heeft te veel invloed gekregen en adviseert vaak verkeerd. Stemmers moeten de uitslag niet serieus nemen”, dat schrijft het Algemeen Dagblad zaterdag na raadpleging van een aantal deskundigen. Tot nog toe hebben meer dan vierhonderdduizend mensen de stemwijzer geraadpleegd in aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van dinsdag.

“De voorgeschotelde stellingen zijn veel te gedetailleerd voor twijfelende kiezers”, zegt kennistechnoloog Wouter Teepe van de Rijksuniversiteit Groningen in de krant. “Ze veronderstellen dat degene die de test doet, veel voorkennis heeft en precies weet wat er speelt in de gemeente. Maar twijfelende kiezers weten dat nu juist niet. Toch geeft hij antwoord en vaak is dat dus ongefundeerd. Het gevolg is dat de adviezen vaak helemaal niet kloppen.” Teepe krijgt in het AD bijval van bijzonder hoogleraar Kiezersonderzoek aan de Universiteit Leiden Joop van Holsteyn. “In een aantal plaatsen nemen niet alle partijen deel aan de stemwijzer en in Leiden is er veel rumoer over ongelukkig geformuleerde standpunten. Probleem is wel dat een deel van de mensen het advies heel dwingend opvat.”

Projectleider van de stemwijzer Jochum de Graaf wijst de kritiek van de hand. Volgens hem is het onzin te zeggen dat de stemwijzer een dwingend stemadvies geeft. “Het is een educatief instrument dat mensen aan het denken zet.”

Leiden Gemeenteraadsverkiezingen 2006


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×