Internationale Vrouwendag in Volkshuis

Tweede-Kamerlid Farah Karimi opent woensdag 8 maart om 16.00 uur de Internationale Vrouwendag in het Leidse Volkshuis. De slogan is dit jaar ‘Leidse wereldvrouwen kleurrijk vooruit!’. Die boodschap spreekt ook uit het gevarieerde programma van de viering, waar allerlei vrouwen hún kleur en cultuur met elkaar zullen delen in dans en zang, kleding en eten, muziek en verhalen.

Leiden is historisch gezien een stad van vluchtelingen en inmiddels een woonplaats voor mensen uit alle windstreken. Omdat zij elkaar tegenwoordig steeds minder vaak tegenkomen, wil de Internationale Vrouwendag echt een dag zijn van ontmoeting voor vrouwen onder elkaar. Sinds 1908 wordt 8 maart over heel de wereld gevierd als een dag van verbondenheid en aandacht voor specifieke vrouwenstrijdpunten.

De viering van 8 maart 2006 in Leiden wordt – na de opening door Farah Karimi – ingeleid door vier Leidse vrouwen: Agnes, Filiz, Leyla en Malika. Ze vertellen over vrouwen in het verleden en zichzelf in het heden: over hun oma en moeder, over de echtgenotes van de eerste ‘lichting’ gastarbeiders, over de steun van buurvrouwen en vriendinnen. Ze kijken of ze zelf zijn veranderd en hoe ze verder willen. Bij dit alles stellen zij zichzelf en de vrouwen in de zaal vragen als: Is onze strijd voorbij? Zijn we er nu?

De première van het 8 maart lied ‘Samen’ wordt een swingende reggae en vormt de aanzet voor een multicultureel feest. Om 18.00 uur komt er een ‘halal’ wereldmaaltijd op tafel. Er is een demonstratie door karatemeiden, een modeshow van kleding uit verre oorden en zelfgemaakte galajurken van Hollandse bodem. De grote showgroep van dansschool AREVIK probeert met haar Arabische buikdans en zigeunerritmes de voetjes van de vloer te krijgen. Puur Nederlands is de Leidse zanggroep ‘Er welt een traan’, waarna het feest tot 22.00 uur voortgaat met Papatia, twee meiden die met hun enthousiasme en muziek de zaal in beweging zullen houden.

Van 16.00 tot 18.00 uur is er oppas voor kinderen van 6-12 jaar. De entree voor de dag is € 1, de maaltijd kost € 3. Bonnen voor de maaltijd zijn aan de zaal te koop vanaf 15.30 uur.

Verdere informatie staat op www.leideninkleur.nl en www.leidsevolkshuis.nl.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×