BS Leiden terug in eredivisie

BS Leiden keert komend seizoen terug in de eredivisie. Dat meldt debasketballsitevannederland.nl. De club uit de Sleutelstad moest twintig jaar geleden sponsorloos afscheid nemen na een periode, waarin grote successen werden geboekt. Dat was met name het geval eind jaren zeventig, begin jaren tachtig, toen pennenfabrikant Parker heel veel geld stopte in het Leidse basketball. De afgelopen jaren gingen er al geruchten over een terugkeer, maar de definitieve stap kon toen niet gemaakt worden. Nu wel. De club heeft zich officieel gemeld bij de FEB en voldaan aan de eerste verplichtingen.

De afgelopen twee jaar deden voortdurend geruchten de ronde, dat er in Leiden een grote sponsor zou klaarstaan, maar concreet werd het nooit. Het ging ook steeds grotendeels buiten de vereniging om. Dit keer niet. Weliswaar is het initiatief genomen door een groep buitenstaanders, maar vanaf het begin is het bestuur van de vereniging bij de plannen betrokken.

De plannen zijn dan ook goed doortimmerd. Geen rentree in de eredivisie met veel trompetgeschal, maar een relatief kalm begin. ‘We’re back to stay’ is het uitgangspunt van BS Leiden-voorzitter Eric Bloemkolk. Hij zal overigens geen deel uit maken van de stuurgroep, omdat hij de handen vol heeft aan de club zelf, qua ledenaantal de zevende in grootte van Nederland en qua competitiespelende teams zelfs nummer drie.

Twee Leidse zakenlieden, een Leidenaar die zijn sporen ondermeer heeft verdiend in het organiseren van een traditioneel Leids sportevenement en twee bestuursleden van BS Leiden vormen het vijfmansteam dat leiding zal geven aan de elfde ploeg in de FEB Eredivisie. De drie mannen ‘van buiten af’ timmerden eerder gezamenlijk aan de weg bij een plaatselijke sportvereniging. Het is een groep waarin iedereen vertrouwen heeft. Ook FEB-voorzitter Henk Reekers was onder de indruk van de plannen, toen deze aan hem werden geprestenteerd en de aankondiging werd afgelopen woensdag ook door de complete FEB-vergadering – de vertegenwoordiging van de tien overige teams dus – met instemming begroet.

Voor BS Leiden begint nu een belangrijke periode. Op bepaalde momenten moet aan de FEB gerapporteerd worden hoe de zaken er voor staan. Daarbij zal nauwkeurig worden gekeken of alle plannen ook financieel zijn onderbouwd. Mocht dat allemaal niet het geval zijn, dan zou de inschrijving alsnog teniet kunnen worden gedaan. Niemand gaat daar echter van uit.

Er zijn al diverse werkgroepen ingesteld, die allemaal een deel van het verhaal schrijven. Want het gaat Leiden niet alleen om een topteam ‘boven’ de club, ook de rest van de vereniging is van belang. Niet in de laatste plaats geldt dat voor het huidige eerste team, dat debuteert in de promotiedivisie en afgelopen zaterdag de koppositie greep via een zege op de reserves van Omniworld.

Daarnaast buigt een speciale werkgroep zich over de accommodatie. Er zal in eerste instantie gespeeld worden in de vertrouwde Vijf Meihal, maar het gedateerde sportcomplex moet binnen een paar jaar plaatsmaken voor een topsporthal, zo staat te lezen in de sportnota van de gemeente Leiden.

Donderdag geeft BS Leiden meer tekst en uitleg tijdens een persconferentie in Hotel Het Haagsche Schouw.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×