Pechtold: "Ministers gaan vreselijk met elkaar om"

D66-minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) praat met D66-leider Dittrich “veel” over het lijsttrekkerschap van hun partij voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2007. Dat zegt hij in een interview in het maandblad Opzij dat komende week verschijnt. In het vraaggesprek lijkt Pechtold te suggereren dat hij nadenkt over de vraag of hij zelf lijsttrekker wil worden. Maar in een reactie heeft Pechtold zondagavond via zijn woordvoerder laten weten dat dat “nu niet aan de orde is”.

In het interview is Pechtold ook openhartig over zijn relatie met zijn CDA-collega’s premier Balkenende en minister Donner van Justitie. “Ik kan soms moeilijk met hen uit de voeten, maar dat is vast wederzijds. Zij staan voor mij ver van de vrijheden, die ik als individu wil hebben. Ook ver van de lol, de humor en de zelfverantwoordelijkheid, een beetje durven ritselen en regelen. Ik ben meer van de gezellige katholieken, of nog beter: de ex-katholieken,” aldus Pechtold die ook opnieuw afgeeft op ‘politiek den Haag’: “Het is allemaal veel vuiler en vunziger dan mensen denken”.

In Opzij zegt Pechtold op een vraag over zijn toekomstplannen in Den Haag onder meer. “Ik ben wel ‘in’ voor een vervolg in de Haagse politiek, maar als wat? Ik ben mij nu aan het verbreden, door bijvoorbeeld het financieel, economisch en sociaal beleid te bestuderen. Minister van Jeugd en Integratie zou ik heel mooi vinden. Lijsttrekker? Ik praat daar op het ogenblik veel over met Boris Dittrich. Ik ga me in ieder geval wel kandidaat stellen voor de Tweede Kamerlijst, wat inhoudt dat ik ook Kamerlid zou willen worden.”

Bij D66 moeten kandidaten voor het lijsttrekkerschap zich deze zomer melden, waarna de leden van de partij in het najaar een lijsttrekker kiezen.

Pechtold geeft in het interview af op ‘politiek Den Haag’, iets wat hij niet voor het eerst doet. Ministers gaan “vreselijker” met elkaar om dan wie dan ook. “Achter elkaars rug om, ach, ach, ach, het is allemaal veel vuiler en vunziger dan mensen denken. Ik heb het dan niet over de Afghanistan-affaire, maar de Haagse politiek in het algemeen. Machinaties, machtsspelletjes, persoonlijke belangen en partijbelangen die meespelen bij de benoeming van personen of het nemen van besluiten.”

Leiden Gemeenteraadsverkiezingen 2006


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×