De VeenFabriek doet onderzoek tijdens theaterproductie

Op vrijdag 21 april gaat de muziektheaterproductie Smekelingen van de VeenFabriek in première. Op basis van de thematiek van Smekelingen voert de VeenFabriek een onderzoek uit naar het belang en de keerzijde van de moderne vredesmissie: politieke motieven, maatschappelijke idealen, de realiteit van leven en dood. Resultaten van dit onderzoek worden in februari en maart gepresenteerd tijdens zestien VeenProeven in Scheltema: lezingen, installaties, concerten, interviews, exposities, debatten, film of dialoog.

Smekelingen wordt beschouwd als één van Euripides’ meest patriottische tragedies. Euripides roemt de Atheense democratie en positioneert Athene als bewaker van wat we tegenwoordig de internationale rechtsorde noemen. Maar hij laat ook de keerzijde zien. Er worden vraagtekens gezet bij de werking van de democratie en het resultaat van militaire interventies.

Tegen de achtergrond van de ontwikkelingen in Irak en de discussies over een nieuwe Nederlandse militaire missie naar Afghanistan voert de VeenFabriek gesprekken met verschillende politici en wetenschappers onder wie Boris van der Ham, Tweede Kamerlid voor D66, en Fik Meijer, hoogleraar oude geschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Naar aanleiding van dit onderzoek presenteert de VeenFabriek in februari en maart zestien VeenProeven: avonden waarop door acteurs en muzikanten een maaltijd wordt geserveerd en één van de thema’s aan de orde wordt gesteld in de vorm van lezingen, installaties, concerten, interviews, exposities, debatten, film of dialoog. Voor elke avond wordt een deskundige spreker uitgenodigd die het betreffende onderwerp nader belicht.

De VeenProeven gaan over de volgende thema’s:< en taal – tragedie Griekse>

< persoonlijk politiek>politiek – persoonlijk verlies;

< en taal – tragedie Griekse>Griekse tragedie – taal en vertalen;

< rituelen religie>oorlog – vredesmissie – democratie;

< rituelen religie>religie en rituelen – anatomie.

data februari: wo 01 t/m za 04 en wo 08 t/m za 11

< za m t 08 wo 04 01 maart:>

aanvang 19.00 uur (inloop vanaf 18.30 uur)

locatie Scheltema, Marktsteeg 1 in Leiden

toegangsprijs € 15,00, inclusief maaltijd (scholieren en studenten € 10,00)

reserveren (071) 3318053 of info@veenfabriek.nl (beperkt aantal plaatsen per avond)

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×