‘Thuis in de bieb’ wint Parel van integratie 2005

Het project ‘Thuis in de bieb’ van bibliotheek ’t Spoortje heeft vorige week uit handen van minister Verdonk de Parel van Integratie 2005 ontvangen. De prijs bestaat uit een schilderij en een geldbedrag van 2500 euro. Namens de bibliotheek namen Fatiha Afajjay, coördinator van ‘Thuis in de bieb’, en Peter Duijvestein, directeur Openbare Bibliotheek Leiden (OBL), de prijs in ontvangst.

Verantwoordelijk wethouder Buijing reageerde enthousiast: “Het feit dat dit Leidse project de prijs wint, maakt duidelijk dat het belangrijk is om ook te investeren in de kansen van mensen in plaats van alle aandacht te richten op problemen”.

‘Thuis in de bieb – een project voor wereldmeiden’ is een ontmoetingsplek voor (allochtone) meiden van 12 tot 18 jaar in Openbare Bibliotheek ’t Spoortje. Het is een huiskamer-leesruimte voor meiden, waar ze hun huiswerk kunnen maken, kunnen surfen op internet of gewoon een beetje kunnen kletsen. Het idee voor deze ontmoetingsplek is ontstaan na een onderzoek van gemeenteraadsleden naar de vrijetijdsbesteding van allochtone jongeren. Uit dit onderzoek bleek dat er onvoldoende ontmoetingsplaatsen voor allochtone meiden waren, waardoor deze veel tijd binnenshuis besteedden. De meiden die tijdens het onderzoek van de gemeenteraad ondervraagd werden, gaven aan wél graag in de bibliotheek te komen, omdat dit een veilige plek is die ook voor hun ouders acceptabel is.

‘Thuis in de bieb’ probeert allochtone meiden te stimuleren meer ‘buiten de deur te komen’. Het idee is opgepakt door bibliotheek ’t Spoortje, in samenwerking met de gemeente Leiden en Fonds 1818. Inmiddels bezoeken 50 meiden regelmatig de huiskamer in ’t Spoortje. De plek is zo populair dat er zelfs niet altijd ruimte is voor alle bezoekers.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×