Veilige RijnGouweLijn wordt bodemloze put

“De RijnGouweLijn kost straks nóg meer dan de geschatte 250 miljoen euro. Om de sneltram veilig dwars door de binnenstad te laten rijden zijn forse aanpassingen nodig. Dat is de conclusie van het College van B&W van Leiden op het rapport van de Veiligheidheidsadviescommissie RijnGouweLijn”. Dat schrijft Filip van As, fractievoorzitter van de ChristenUnie naar aanleiding van een artikel in de Stadskrant: “Dit is de bodemloze put waar de ChristenUnie al een tijd voor waarschuwt”. Van As gaat verder: “Het College van B&W gebruikt Stadskrant als campagnemiddel. Verantwoordelijk wethouder Ruud Hessing (D66) verkoopt het rapport, nota bene in de Stadskrant, zonder blikken of blozen als een steun in de rug. Niets is minder waar. De waarheid is dat Hessing het rapport een hele tijd onder de pet heeft gehouden”.

“Waarom? Omdat de Veiligheidsadviescommissie hem afraadt de sneltram in twee richtingen door de Steenstraat te laten rijden. Op verschillende plekken kan de commissie de veiligheidsrisico’s nog niet goed inschatten, maar in ieder geval is duidelijk dat er forse planaanpassingen nodig zijn bij de hoek van de Breestraat/Kort Rapenburg en op de Lammenschansweg. Ook moeten op verschillende plekken bruggen worden verbreed of bijgebouwd”.

“Dat is natuurlijk geen prettige boodschap voor de wethouder. Met deze adviezen wordt het tracé dwars door de historische binnenstad namelijk niet alleen steeds kostbaarder, maar ook moeizamer te realiseren”.

“Pas nadat delen van het rapport uitlekten en hem van diverse kanten te verstaan werd gegeven dat er een beroep zou worden gedaan op de Wet Openbaarheid Bestuur, is de vertrouwelijkheid van het rapport opgeheven. De wethouder schakelt nu over van de verdediging naar de aanval. De Stadskrant, het informatie blad van de gemeente Leiden, is vanaf 11 november begonnen met een reeks artikelen over de RijnGouweLijn. Ook ‘mensen die minder optimistisch zijn over de komst van de lightrail’ zullen hierin aan het woord komen”.

Erg geloofwaardig vindt Van As dat niet, want mensen die gemotiveerd tegen het binnenstadstracé zijn, en goede alternatieven bieden, mogen hier blijkbaar niet hun zegje doen. “De tracékeuze voor de RijnGouwelijn is politiek een zeer omstreden en dus gevoelig onderwerp. De ChristenUnie vindt dat het College in deze fase van de planvorming een informatieblad van de gemeente niet zo mag gebruiken, want dan verwordt de Stadskrant tot een propagandamiddel. De ChristenUnie is voor een evenwichtige en transparante besluitvorming, waarbij de stad en zijn bewoners niet de dupe worden”.

Leiden RijnGouwelijn


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×