Halve eeuw kinder- en jeugdpsychiatrie in Curium

Eén van Nederlands oudste instituten op het gebied van kinder- en jeugdpsychiatrie bestaat 50 jaar. Curium, het Academisch Centrum voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Oegstgeest gaat al bijna net zo lang mee als het relatief jonge vak zelf. Op 18 november 2005 wordt het jubileum gevierd. Tegelijkertijd wordt de nieuwbouw, die de in 1978 gebouwde kliniek vervangt, feestelijk geopend. Het academisch centrum Curium is verbonden met een van de grote namen uit de Nederlandse kinder- en jeugdpsychiatrie: Dr. D. Arn. van Krevelen. Hij opende 50 jaar geleden de deuren van villa Curium. De kinder- en jeugdpsychiatrie had zich toen nog maar net losgemaakt van de volwassenenpsychiatrie.

Curium heeft de afgelopen 50 jaar een belangrijke rol gespeeld in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Van Krevelen was een autoriteit op het gebied van autisme en daarmee verwante stoornissen. Ook nu beschikt Curium over een klinische afdeling voor kinderen met dergelijke stoornissen (het Van Krevelenhuis). Daarnaast heeft Curium een landelijke afdeling ontwikkeld voor auditief gehandicapte kinderen en jongeren met psychiatrische stoornissen (De Vlier).

Curium is nauw verbonden met het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC). Dit heeft het mogelijk gemaakt dat er ook veel wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt, in het bijzonder op het gebied van angststoornissen. Binnenkort start er, in nauwe samenwerking met de sectie ontwikkelingspsychologie van de Universiteit Leiden, een onderzoek naar de behandeling van “schoolweigering”. Hiervan spreekt men als jongeren als gevolg van angst en depressie niet naar school durven te gaan.

Geen categorie


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×