Linkse partijen gaan praten over samenwerking

De SP, GroenLinks en de Pvda gaan volgende week met elkaar praten over linkse samenwerking binnen de Leidse politiek. Op vrijdag 18 november zullen vertegenwoordigers van de drie partijen met elkaar discussiëren. De nieuwe lijsttrekker Antoine Theeuwen van de SP merkt op dat D66 niet mee doet aan het overleg: “Het is duidelijk dat D66 niet kiest voor een nieuwe koers. Die partij blijft nog vasthouden aan dit college dat geen contact heeft met de echte Leidenaren.”

Fractievoorzitter Paul van Meenen van D66 reageert: “D66 heeft nooit veel gezien in de tegenstelling tussen links en rechts en we zien onszelf dan ook niet als lid van één van beide kampen. D66 is wél progressief; geen partij wil zoveel veranderen aan Nederland als D66. Maar “progressief” betekent allang niet meer “links”. Op landelijk niveau is het duidelijk dat de meeste verandering nu bereikt kan worden met CDA en VVD”.

“Het grootste probleem waarmee Nederland op dit moment te kampen heeft is de overheid zelf. De Rijksoverheid is veel te groot, log en bureaucratisch, en wordt door haar burgers als vijandig beschouwd. Belangrijkste oorzaken hiervan zijn het gebrek aan democratie, en de collectivistische stelsels voor zorg, onderwijs en sociale zekerheid waarin individuen worden ingeperkt en opgesloten. De linkse partijen hebben absoluut geen antwoord op deze problematiek, en stellen zich zeer conservatief op: de hakken in het zand bij elke verandering in deze stelsels, en als puntje bij paaltje komt over bestuurlijke vernieuwing krampachtig vasthouden aan de eigen machtspositie. Daarom werkt D66 landelijk nu niet met hen samen. Lokaal ligt het heel anders. Lokale problemen zijn vaak heel anders dan landelijke, en daarom ook de oplossingen. Er is gebleken dat het huidige College van PvdA, VVD, GroenLinks en D66 in staat is geweest om grote verbeteringen aan te brengen in Leiden, van bestuurscultuur tot belastingniveau. Bij noodzakelijke bezuinigingen hebben we de overheid kleiner gemaakt, en het niveau van de sociale voorzieningen hoog gehouden. Ondanks de grote diversiteit aan achtergronden van de partijen wordt er dus heel goed samengewerkt”.

Theeuwen: “De SP wil niets liever dan onze idealen over Leiden te verwezenlijken. Een groene en schone stad, waar de politiek gewoon naar burgers luistert. Dat is altijd onze insteek geweest, en zal ook het doel zijn van eventuele linkse samenwerking”.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×