Een groot deel van de huizen in het wijkje in Leiden-Noord die binnenkort gesloopt worden, staan al enige tijd leeg. Nu ook de laatste bewoners zijn vertrokken, is het gebied afgezet met hekken. (Foto: Chris de Waard).

Slooptheatervoorstelling in Leiden-Noord

Op zaterdag 15 oktober om 20.30 uur wordt in en voor tien huizen in de van der Duijnstraat in Leiden-Noord de bijzondere theatervoorstelling WIJK opgevoerd. Door middel van korte, verrassende theaterscènes, videoprojecties, muziek, en twee sloopmachines wordt een beeld geschetst van het dagelijks leven in het kleine wijkje, waar de van der Duijnstraat deel van uitmaakt. Achtergrond van de voorstelling is het feit dat dit wijkje, waar ook de van Hogendorpstraat, de van Limburg Stirumstraat, de Amaliastraat en de J.W. Frisostraat liggen, binnenkort gesloopt gaat worden en plaats moet maken voor het project Nieuw Leiden.

Rode draad van WIJK zijn de verhalen en anekdotes van enkele oud-bewoners, waaronder Leids Dagbladjournalist Jan Prenen, Portaal-medewerkster Karin de Goede en bekende Leidenaar Aad van der Luit. De voorstelling eindigt spectaculair als twee sloopmachines een choreografie zullen uitvoeren en daadwerkelijk gaan slopen waarna er iets nieuws ontstaat.

Slopen heeft een grote mate van dramatiek in zich. Het gaat om het definitief afsluiten van een periode, om het definitief afbreken van huizen waarin jarenlang mensen lief en leed met elkaar hebben gedeeld. ‘Muren waartussen werd geleefd, geslapen, bemind en kinderen werden geboren, ruzies ontstonden en weer bijgelegd, zullen weldra zuchtend ineen zakken onder grote wolken stof. Beelden uit het verleden worden verscheurd om plaats te maken voor een nieuwe wereld’.

WIJK is een initiatief van Ferry Rigault (Moos Produkties/St. Gouden Pet) en woonstichting Portaal. Aan de voorstelling werken het Theaterplatform Fields of Wonder, kinderen van de Jeugdtheaterschool Leiden, John van Tongeren (zang), Muziek- en Showband Concordia Leiden, Van Diemen Sloopwerken en vele anderen mee.

De videoprojecties, gebaseerd op oude foto’s en 8 mm-filmpjes, zijn gemaakt door Jos Agasi en Jurjen Alkema. De muziek is speciaal gecomponeerd door de jonge Leidse componist Herman Witkam. Verder hebben aan de voorstelling bijgedragen kinderen van groep 5 van de Singelschool, het Muziekcentrum Noord en drs. Cor Smit (historisch onderzoek).

WIJK is financieel mogelijk gemaakt door bijdragen van woonstichting Portaal, Fonds 1818, het Prins Bernhard Cultuurfonds ZH en de gemeente Leiden. De toegang is gratis.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×