Pechtold: "Politiek Den Haag nog erger dan ik dacht"

Minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) is “erg geschrokken” van wat hij heeft aangetroffen in politiek Den Haag. “Het is nog erger dan ik had gedacht. Al mijn vooroordelen over vierkante kilometer en kaasstolp zijn bevestigd”, aldus de D66-minister dinsdag tijdens een bijeenkomst van het Genootschap van Hoofdredacteuren. De man die een halfjaar geleden zijn partijgenoot De Graaf opvolgde, constateert voornamelijk traagheid, logheid, besluiteloosheid en verkokerde departementen. De Haagse politiek is conservatief, een systeem dat zichzelf in stand lijkt te houden en waar voortdurend “met meel in de mond wordt gesproken”, aldus Pechtold. Tot de weinige dingen die hem zijn meegevallen behoort de “ongelofelijke loyaliteit van de ambtenaren”.

Ondanks zijn sombere bespiegelingen blijft Pechtold de moed erin houden. Hij wil vooral zichzelf blijven en de twee jaar die hem resten tot het einde van de kabinetsperiode goed benutten. Hij hoopt in die tijd in elk geval de cultuur binnen de overheid wat te veranderen door de regel- en adviescultuur nog eens goed tegen te licht te houden. Ook op het gebied van bestuurlijke hervorming denkt hij een paar stapjes vooruit te komen.

Pechtold ziet wel een gebrek aan “inspirerende mensen” om zich heen. In het kabinet heeft hij vooral waardering voor de twee senioren, de ministers Bot (CDA, Buitenlandse Zaken) en Brinkhorst (D66, Economische Zaken), vanwege hun visie op Europa. In de Tweede Kamer was hij aangenaam getroffen door de toekomstvisie van VVD-aanvoerder Van Aartsen bij de algemene beschouwingen.

Pechtold herhaalde dinsdag dat er in zijn ogen veel te verkrampt wordt gedaan over veiligheid. Directe aanleiding voor zijn tirade was een CDA-pleidooi om een cordon van camera’s rond Schiphol te leggen. Volgens Pechtold wordt hiermee ten onrechte gesuggereerd dat de overheid 100 procent veiligheid kan garanderen. Het linkse ideaal uit de jaren ’70 over de maakbare samenleving, wordt vervangen door de “maakbaarheid van rechts”.

Pechtold ontkent niet dat er veel gevoelens van onveiligheid leven in de samenleving, maar volgens hem moet daarmee minder spastisch worden ongegaan. “Ik ben geen softie, maar we moeten het ook niet groter maken dan het is”, aldus de Leidse oud-wethouder.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×