IPP spant kort geding aan tegen Eurodusnie

Het Instituut voor Publiek en Politiek spant een kort geding aan tegen Eurodusnie. Inzet is de alternatieve “Referendumstemwijzer” die Eurodusnie lanceerde toen bleek dat alle fervente tegenstanders van de europese grondwet volgens de ‘officiele’ “Referendumwijzer” van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) voor Europa en de grondwet waren. “Stemwijzer” is een door het IPP geregistreerde merknaam. Het IPP vindt dat het gebruik van de domeinnaam “Referendumstemwijzer.nl” door Eurodusnie, alsmede de vormgeving van deze website, een inbreuk op haar merk- en auteursrecht inhoudt. “Bovendien zou de indruk kunnen ontstaan dat degene die de “ReferendumStemwijzer” raadpleegt met de IPP-Referendumwijzer te maken heeft,” zo beargumenteert het IPP de gang naar de rechter. Het kort geding dient op 26 april.

De stemwijzer van het IPP geeft burgers een advies over hoe ze op 1 juni moeten gaan stemmen tijdens het referendum voor de Europese Grondwet. Benieuwd naar deze test hebben verschillende leden van Eurodusnie, een organisatie die campagnevoert tegen de Grondwet, aan de stemwijzer meegedaan. Tot hun stomme verbazing bleken de Eurodusnieleden, allemaal zeer kritisch ten aanzien van de Grondwet, ineens te zijn getransformeerd in voorstanders van de Grondwet.

“Wat is hiervoor de verklaring? Simpel. De stemwijzer van het Instituut voor Publiek en Politiek is niet neutraal, en belicht de Europese Grondwet zeer eenzijdig,” aldus Eurodusnie. “De stemwijzer van IPP is een aanfluiting. De opdrachtgever voor deze stemwijzer, de Nederlandse overheid, gaat er kennelijk van uit dat de Nederlandse bevolking onnozel is. Deze instelling zal ze nog lelijk opbreken op 1 juni.”

Volgens het IPP is hun stemwijzer wel degelijk neutraal. “De Referendumwijzer van het IPP wordt door het ministerie van Binnenlandse Zaken gesubsidieerd. Daardoor kunnen we onafhankelijk werken,” meldt een zegsman van het IPP. “Dat was lastiger geweest als het geld van Buitenlandse Zaken gekomen zou zijn. Die zijn namelijk keihard vóór de Europese Grondwet.”

Eurodusnie veegt de vloer aan met dat argument: “Alsof het een verschil maakt welk ministerie van dit kabinet, dat in z’n geheel voor de Grondwet is, de Referendumwijzer van het IPP financiert.” De alternatieve stemwijzer van eurodusnie is overigens ook bepaald niet objectief. “Maar dat pretenderen we ook niet. We brengen bepaalde kwesties onder de aandacht dievolgens ons belangrijk zijn, maar desalniettemin vaak onderbelicht blijven.”

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×