Helen van Oosten en Bie Muusze: ‘Leids regie echtpaar’. (Foto: Michiel Keller).

“Uiteindelijk gaan acteerprestaties voor mooie beelden”

De korte fictiefilm ‘De Wachtkamer’ beleefde afgelopen zondagavond haar première in de tuinzaal van café sociëteit de Burcht. De toegangskaarten, catering en persoonlijke inleidingen op de film maakten een professionele indruk. De zaal was afgeladen met medewerkers, familie en Leidse cultuurminnaars. De regie van de film lag in handen van een Leids stel; Helen van Oosten (acteursregie) en Bie Muusze (beeldregie). Een interview met deze twee Leidse filmmakers.

Waar gaat ‘de Wachtkamer’ over?
Helen: “De film toont in 15 minuten het verhaal van een vrijgezelle man die denkt dat de liefdesgevoelens voor zijn vrouwelijke huisarts wederzijds zijn. Met een vriend sluit hij een weddenschap af. Hij wedt dat hij haar binnen een week zal kussen. Tegelijkertijd kijkt bij de hemelpoort een breiende engel naar een reallife tv-soap over het leven van de vrijgezelle man. Uiteindelijk komen deze twee verhaallijnen op een mooie manier samen.”

Leidse locaties en acteurs
De film is geheel in Leiden gedraaid. Zo is er gefilmd in café Sociëteit de Burcht en bij de Zoeterwoudse Singel, de Keyzerstraat, de Middelweg en de begraafplaats bij de Zijlpoort. Daarnaast kwam meer dan de helft van de medewerkers en acteurs uit Leiden.
Helen: “Ik heb in Leiden en in mijn kennissenkring gezocht naar acteurs die in het dagelijks leven al leken op de filmrol die ze moesten spelen. Hierdoor konden ze zo veel mogelijk zichzelf spelen. En dan zichzelf net ietsje uitvergroten. Dat vind ik mooi. Het ligt er dan net ietsje te dik er op, zoals in de films van de Coen broertjes en de films van Alex van Warmerdam. Bij de opnames van ‘De Wachtkamer’ waren de acteurs vaak verbaast; “Staat het er al op?”, vroegen ze dan. Ze hadden het gevoel dat ze nog niet echt geacteerd hadden.”

Voor hun acteurs en figuranten kijken Bie en Helen goed rond in Leiden. Als ze een geschikt personage zien lopen, vragen ze of die persoon aan een film mee zou willen doen. Bie of Helen maakt dan gelijk een foto met de mobiele telefoon. Zo hebben ze inmiddels al een aardig archief van potentiële Leidse filmacteurs en actrices.

Bijna geen film
Naast de samenwerking bij het maken van ‘De Wachtkamer’ zijn Helen en Bie ook in het dagelijks leven een stel. Tijdens de voorbereidingen van de film werd Helen zwanger van een tweeling. Helen: “Toen ik zes maanden zwanger was, vond ik het allemaal een beetje te veel worden en wilde het filmproject helemaal stopzetten.” Haar partner, Bie, vond dat zonde van haar vele regel- en repeteerwerk. Bie: “Alle mensen waren nú enthousiast. De opnames konden bijna beginnen. Het is heel moeilijk om iedereen later weer opnieuw enthousiast te maken dus ik nam toen de ‘organisatiefakkel’ over. Uiteindelijk ben ik nu een zeer gelukkig man. Ik ben èn de trotse vader van onze tweeling èn we hebben ons filmproject afgemaakt.” Helen: “Ik heb van dit filmproject geleerd dat als je een droom hebt en er echt voor gaat, je heel veel mensen mee kan krijgen. Het ontroert me nog steeds dat zoveel mensen gratis en enthousiast aan onze film meededen.”

Is het moeilijk om werk en relatie te combineren?
Helen: “Nee, juist heel leuk. We vullen elkaar goed aan omdat we uit verschillende hoeken komen. Ik uit de theaterwereld en Bie veel meer uit de filmwereld. We hadden voor het filmproject dan ook een goede taakverdeling gemaakt, waardoor we het werken aan de film makkelijk van ons verdere dagelijks leven konden scheiden. Ik deed het schrijf en acteursregie werk en Bie ging over de techniek en de beeldregie. Het was spannend en leerzaam om over zijn schouder mee te kijken, hoe hij mijn acteurs in beeld bracht en monteerde. Gelukkig koos hij uiteindelijk ook voor de beste acteerprestatie en niet voor het mooiste shot.” Bie: “Normaal richtte ik me meer op beeldovergangen en compositie. Ik houdt ervan als de shots mooi op elkaar volgen en als er snelheid en beweging in de film zit. Nu heb ik steeds gekozen voor de beste acteerprestaties in plaats van mooie beelden. Uiteindelijk moet de film overtuigen door het verhaal en dan gaan de acteerprestaties voor. Dat vond ik altijd al wel, maar door de samenwerking met Helen ben ik me er meer van bewust.”

Wat gaat er met ‘De Wachtkamer’ gebeuren?
Bie: “Iedereen heeft gratis aan ‘De Wachtkamer’ meegewerkt om te laten zien wat hij of zij kan. We willen de film daarom op zoveel mogelijk plekken vertonen. Hij zal in ieder geval worden opgestuurd naar de jaarlijkse korte film competitie van de VPRO en naar festivals in binnen en buitenland.” Bie hoopt verder dat er binnenkort een Leids filmfestival georganiseerd wordt. Bie: “Ik ken zoveel goede Leidse filmmakers. Bij Toonbeeld, het filmproduktiebedrijf van mij en Rens Noorman maken we naast opdrachtfilms ook veel eigen werk. Samen met de films van de andere Leidse filmmakers die ik ken kunnen we zeker een mooi festival vullen.”

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×