Leiden nog net in de race voor Schoonste Gemeente

Leiden is met een ‘wildcard’ door naar de halve finale van de verkiezing van de schoonste gemeente van Nederland. “De jury heeft deze ‘wildcard’ toegekend als blijk van bijzondere waardering voor het zeer grote aantal uitgebrachte stemmen. Leiden kreeg vier keer zoveel stemmen als de eerstvolgende gemeente. Het grote aantal stemmen laat zien dat de Leidse burger zeer betrokken is bij het onderwerp,” zo laat een woordvoerder van de gemeente weten. In de klasse waarin Leiden is ingedeeld, lag het gemiddelde oordeel van de inwoners wel net te laag om zonder meer door te kunnen naar de volgende ronde.

Stemmers konden de inzet van de gemeente, de schoonheid van de eigen straat en de schoonheid van de stad als geheel beoordelen met een cijfers tussen de 1 en de 5. Hierbij staat 1 voor ’zeer laag’ en 5 voor ’zeer hoog’. De gemiddelde score van Leiden op deze drie vragen was 3,3 (inzet gemeente 3,6; schoonheid eigen straat 3,2; schoonheid gemeente als geheel 3,0). Voor de 71 deelnemende gemeenten lagen de scores gemiddeld bij de drie vragen op 3,7, namelijk: Inzet gemeente 3,9; schoonheid eigen straat 3,7; schoonheid gemeente als geheel 3,6.

De halve finale bestaat uit het invullen van een vragenlijst over alle inspanningen van de gemeente om de stad schoner te maken en te houden. Ook de andere 40 halve finalisten vullen deze vragenlijst in. Een deskundige jury bepaalt welke 15 gemeenten in een Masterclass nader aan de tand gevoeld zullen worden over alle activiteiten die zijn ondernomen om de stad schoner te maken. Negen gemeenten zullen uiteindelijk door gaan naar de finale.

Tijdens de finale wordt er gerekend op de inzet van zowel de gemeente als de inwoners. Het gaat er dan om welke gemeente er het beste in slaagt om een vooraf aangewezen gebied van circa 1 km2 gedurende zes weken schoon te houden. Aansluitend wordt een TV-serie gemaakt, waarbij per aflevering één van de negen gemeenten centraal staat. Tijdens de tiende aflevering (uitzending op 4 september 2005) wordt bekend gemaakt welke gemeente heeft gewonnen en zich een jaar lang de ’Schoonste Gemeente van Nederland 2005’ mag noemen.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×