D66 wil Leiden Centraal openhouden

D66 dringt er in een brief aan Burgemeester en Wethouders op aan dat de gemeente zich sterk maakt voor het openhouden van de stationspassage op Leiden Centraal. Om zwartrijden tegen te gaan en overlast terug te dringen, maakte de NS onlangs bekend dat Leiden Centraal één van de stations is die bij wijze van proef op slot gaat voor niet-reizigers. Aan de voor- en achterzijde van het station komen poortjes. Alleen met een zogenaamde OV-Chip kan het station nog worden betreden. D66 pleit voor poortjes op de perrons, zodat de doorgang open kan blijven.

Afsluiting van het station is ook voor de vele winkeltjes funest. De vele mensen die het station nu gebruiken als doorgang van de stad naar bijvoorbeeld het LUMC moeten straks een andere route kiezen en zullen dus ook de winkels links laten liggen. De nieuwbouw van het ROC op het grasveld achter het station zal alleen nog maar voor meer passanten zorgen. Voor D66 een reden temeer om het station open te houden. Raadslid Peter Bootsma: “De manier waarop het station nog niet eens zo lang geleden is verbouwd, is mede gericht geweest op het accomoderen van grote stromen mensen door het station heen, met winkeltjes in de passage.”

Overigens blijven niet-reizigers als het aan de NS ligt wel beperkt welkom in de stationspassage. Iedereen met een OV-Chip mag naar binnen, maar aan het verblijf zijn wel voorwaarden verbonden. Zo mag men maximaal een half uur gratis in het station verblijven, daarna moet er bij het verlaten worden afgerekend. D66-raadslid Peter Bootsma acht dat ‘zeer onwenselijk’: “Het lijkt ons zowel voor de sociale veiligheid van de reizigers als voor de nering van de winkeliers juist beter als het in de hal druk blijft. Deze regeling lijkt ook zeer onpraktisch uit te kunnen pakken voor vroege afhalers en wegbrengers. De fractie heeft bovendien de indruk dat dit systeem ‘lek’ is omdat de stations in alle andere richtingen dan Schiphol pas veel later van poortjes worden voorzien.”

Leiden stationspoortjes


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×