Wiet uit coffeeshop gevaarlijk voor chronisch zieken

Chronisch zieken die wiet uit coffeeshops gebruiken, lopen de kans ernstig ziek te worden. Dat blijkt uit onderzoek van het Instituut Biologie van de Rijksuniversiteit van Leiden, zo meldt het ANP. Het instituut vond in cannabis van coffeeshops micro-organismen die “zeer schadelijk zijn voor mensen met een lage weerstand”, liet onderzoeker prof. dr. R. Verpoorte zaterdag weten. Volgens hem zijn vooral kankerpatiënten die een chemokuur ondergaan en mensen met aids en mutiple sclerose vatbaar voor de micro-organismen. In een proefmonster van een coffeeshop werden bacteriën gevonden die in ontlasting voorkomen.

Voor deze zogenoemde ecoli-bacterie worden mensen gewaarschuwd als ze op vakantie gaan. “In het buitenland zitten de beestjes in het water en veroorzaken diarree”, aldus Verpoorte. In andere monsters vond het instituut een schimmel (aspergillus) die bij mensen met een verminderde weerstand een gevaarlijke longinfectie kan veroorzaken. Volgens Verpoorte is de wiet van het ministeriële Bureau Medicinale Cannabis wel van goede kwaliteit. Die wiet, die bij apothekers terechtkomt, wordt onder steriele omstandigheden geproduceerd en bevat dus geen micro-organismen.

Uit het onderzoek bleek bovendien dat de cannabis van de apotheker net iets duurder is dan die van de coffeeshop. “Maar in een shop krijgen mensen vaak 5 procent te weinig”, aldus Verpoorte.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×