Verbaan: "Gemeente de grond in trappen"

Dat de Leidse ondernemer Jan Verbaan geen dikke vrienden is met de gemeente Leiden was al langer duidelijk, maar nu de gemeente een bouwvergunning van Verbaan in de Merenwijk heeft ingetrokken is de maat helemaal vol. “Ik praat niet meer met ze, ik ga ze nu echt helemaal de grond in trappen,” aldus een woedende Verbaan die aankondigt de stad vol te zullen hangen met grote borden waarop zijn slogan “Leiden, Stad van vluchtende ondernemers” komt te staan.

“Ik heb op zeker tien strategische punten in de stad panden in mijn bezit en die hang ik helemaal vol met die borden. En er komen nog meer panden bij ook.” Ook bezit de vermogende Verbaan een stuk grond bij Rijnfront langs de A44. “Daar zet ik een spandoek van tien bij vier meter neer en ik denk ook over een eigen website”. Verbaan zegt alleen nog van zijn anti-Leiden campagne af te willen zien als burgemeester Lenferink met hem om de tafel gaat zitten om alle problemen op te lossen.

Vorige week zat Verbaan samen met zijn advocaat Lamme om tafel met ambtenaren van de afdeling Bouwen en Wonen. Dat gesprek had als doel om alle problemen tussen Verbaan en de gemeente te inventariseren en op te lossen. Volgens Verbaan verliep dat gesprek heel constructief. “Maar als ze dan nog geen week later een bouwvergunning intrekken die ik al twee jaar heb, dan is dat kennelijk allemaal zinloos geweest, Die ambtenaren zijn erger dan de Italiaanse maffia”.

Verbaan wil boven de winkels aan de Watermolen in de Merenwijk appartementen bouwen. Daarvoor had hij een bouwvergunning voor twee woonlagen. Via de provincie Zuid-Holland ontdekte Verbaan dat hij op die plek tot acht verdiepingen hoog zou kunnen bouwen.

Ook op tal van andere plaatsen in de stad ligt Verbaan met de gemeente overhoop. Zo ligt een deel van de bouw van een aantal appartementen aan de Koolgracht stil sinds de gemeente hem een bouwstop oplegde. De goothoogte moet van de gemeente 15 centimeter omlaag. Volgens Verbaan is dan onzin, omdat hij slechts een bestaand gebouw aanpast: “Ik heb niks aan die hoogte veranderd. Dit is gewoon een actie van Hillebrand (wethouder ruimtelijke ordening) om mij dwars te zitten”. Via een kort geding wil Verbaan de bouwstop opheffen. De uitspraak daarvan volgt een dezer dagen, maar Verbaan is zeker van zijn zaak: “Dat win ik gewoon”.

Leiden Jan Verbaan


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×