Wireless Leiden verbetert betrouwbaarheid draadloze netwerk

Wireless Leiden heeft met succes nieuwe programmatuur ontwikkeld voor het betrouwbaar laten functioneren van grote, draadloze netwerken. Het is de bedoeling dat deze netwerken zich snel en automatisch aanpassen aan het wegvallen of juist in de lucht komen van onderlinge verbindingen. Talloze onderzoeksinstituten houden zich bezig met de ontwikkeling van deze zogenaamde ‘dynamische routering’. Een goed werkende ‘dynamische routering’ verhoogt de bedrijfszekerheid van het netwerk enorm.

“We hebben eerst software geprobeerd die op Internet veel gebruikt wordt voor vaste netwerken.”, zegt Lodewijk Voge, projectleider bij Wireless Leiden. “Maar dat bleek voor een sterk vermaasd, draadloos netwerk als het onze niet goed te werken. Bij meer dan pakweg honderd onderlinge verbindingen werd de situatie instabiel en brak het netwerk als het ware in tweeën. Ik ben toen zelf aan het programmeren gegaan.”

De computers op de knooppunten kijken welke verbindingen er in de lucht zijn en geven die informatie aan elkaar door. Dat is het basisprincipe van elk dynamisch routeringssysteem. Het verschil zit in de keuze van het type informatie dat wordt uitgewisseld en de manier waarop er consensus bereikt wordt tussen de knooppunten. “Onze versie is snel, eenvoudig en blijkt prima te werken.”, zegt Voge. Zoals alle technologie die Wireless Leiden ontwikkelt is de software vrij beschikbaar onder een open source licentie op Internet.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×