Van Schoonderwoerd en Leefbaar definitief uit elkaar

Gisterenavond werd de scheiding tussen Leefbaar Leiden en het onafhankelijk raadslid Daniël van Schoonderwoerd den Bezemer definitief. In de raadsvergadering las Van Schoonderwoerd een verklaring voor waar hij in aangaf zich als raadslid in te willen zetten voor de individuele problemen van de Leidse burgers.

“Een raadslid moet 24 uur per dag midden in de samenleving staan,” aldus van Schoonderwoerd. Daarmee verklaarde hij ook dat het volgens hem tot zijn taak behoort om Jan Verbaan te steunen in zijn geschil met de gemeente. Na de verklaring van Schoonderwoerd viel hem een ware stortvloed van kritiek van de andere raadsfracties ten deel. Met name de  advertentiecampagne die hij samen met Jan Verbaan voert, werd zwaar bekritiseerd.

Alle fracties, inclusief zijn oude partij Leefbaar Leiden, hebben dan ook openlijk afstand genomen van de oproep van Schoonderwoerd en Verbaan. Ook werd geïnformeerd naar de band tussen van Schoonderwoerd en Verbaan en naar het te volgen politieke programma van het onafhankelijke raadslid. Als laatste werd uitleg gevraagd over de door Van Schoonderwoerd aangekondigde ‘nieuwe wind’ die door de raadszaal zou gaan waaien. “Waar was u de afgelopen twee jaar”, was een veelgehoorde vraag.

Op de vele vragen kwam slechts een summier antwoord van Schoonderwoerd. Hij gaf aan nog steeds de uitgangspunten van de Leefbaren te ondersteunen. “Wellicht met een wijziging na 2006”. Fractievoorzitter Van Meenen van D66 bood nog aan te bemiddelen, aangezien er kennelijk geen politiek probleem ten grondslag ligt aan de scheuring. Hier werd door beide partijen niet op ingegaan. Een echte reden voor de breuk werd overigens door beide partijen niet gegeven. Waar in de briefwisseling werd gesproken over een veranderd wachtwoord van de fractiecomputer, bleek gisterenavond dat het vooral zou ging over de mate van spreekvrijheid (met de pers) in de leefbaar-fractie. Sloos zou de enige met spreekrecht zijn, al ontkende deze dat.

De fractievoorzitter van Leefbaar Leiden, Daan Sloos, reageerde tamelijk laconiek op het gebeuren. Op vragen en opmerkingen uit de raad over de zoveelste scheuring van een leefbare partij ging Sloos niet in. Wel dichtten zowel Sloos als Van Schoonderwoerd het afwezige mede-raadslid van de Leefbaren, Piet Peper, een mysterieuze rol toe in de afgelopen periode. Sloos verklaarde dat Van Schoonderwoerd door toedoen van Peper op een hoge positie op de lijst van Leefbaar Leiden was gezet. Volgens Van Schoonderwored had Peper na de perikelen van de afgelopen periode tegen hem gezegd dat hij maar beter voor zichzelf kon beginnen. Dit werd door Sloos weer omgedraaid, hij zou juist Peper verzocht hebben om Schoonderwoerd de wacht aan te zeggen.

Na een klein uurtje maakte de Burgemeester een einde aan de voorstelling van Sloos en Van Schoonderwoerd, die uitblonken in het maken van verwijten naar elkaar en het ontwijken van de vragen van anderen. Burgemeester Lenferink vond het al met al ‘een behoorlijk beschamende vertoning’ voor de Leidse raad.

Leiden Jan Verbaan leidenprimair


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×