Simon Platteel (li) en Daniël van Schoonderwoerd den Bezemer richten een nieuwe partij op: Leiden Primair. (Foto: Chris de Waard).

Leefbaar Leiden raadslid richt nieuwe partij op

Raadslid Daniël van Schoonderwoerd den Bezemer van Leefbaar Leiden verlaat die partij ‘op zo kort mogelijke termijn’ en richt samen met onder meer de Leidse organisator Simon Platteel, sinds kort ook Prins Carnaval bij de Hutspotten, en ondernemer Jan Verbaan, een nieuwe partij op onder de naam Leiden Primair.

“We moeten nu eerst naar de Kamer van Koophandel om de partij in te schrijven. Dan licht ik Daan Sloos (de fractievoorzitter van Leefbaar Leiden) officieel in en schrijf de burgemeester een brief. Dat is de volgorde”, aldus het raadslid dat dinsdagavond nog gewoon namens Leefbaar Leiden pleitte voor het bevriezen van de precariorechten voor Leidse terrassen.

Leiden Precair, zoals de partij al gekscherend wordt genoemd, rekent op maar liefst 20 (van de 39) zetels bij de volgende verkiezingen. “We gingen eerst voor minimaal zeven, maar het worden er twintig,” aldus een zelfverzekerde Simon Platteel die meldt dat in ieder geval de Leidse horeca en de bouwwereld de nieuwe partij voluit steunen.

Van Schoonderwoerd verwijt fractievoorzitter Sloos van Leefbaar Leiden vooral zijn autoritaire optreden naar de overige leden van de Leefbaar Leiden-fractie. “Alleen hij mocht met de pers spreken en hij liet ons al het werk doen, terwijl hij dan met de eer ging strijken. Toen hij onlangs zelfs het wachtwoord van de fractiecomputer zonder overleg had veranderd, waardoor ik niet eens meer kon internetten, was de maat vol,” aldus het verbolgen raadslid dat zijn zetel dus niet inlevert en zelfstandig verder gaat.

Ook duo-raadslid Ben Blankenstein van Leefbaar Leiden moet het ontgelden. “Die preekt alleen voor eigen parochie, de wijk waar hij zelf woont, in Leiden Noord. Daar hou ik helemaal niet van. Ik ben juist altijd voor de hele stad bezig,” zo vervolgt Van Schoonderwoerd.

Op de vraag of ook andere fractieleden van Leefbaar Leiden hem zullen volgen komt geen eenduidig antwoord. Het idee voor een nieuwe partij komt volgens Van Schoonderwoerd van zijn Leefbaar Leiden-collega Piet Peper: “Die zei een paar maanden geleden al tegen dat ik voor mezelf moest beginnen”.

Of Peper zich ook aansluit bij Leiden Primair weet Van Schoonderwoerd nog niet: “Hij zit in het buitenland en ik heb hem nog niet gesproken.” Simon Platteel heeft het kennelijk niet zo op Peper: “Van mij hoeft ‘ie niet”. “Maar”, zo sluit Van Schoonderwoerd af: “Je zal zien dat Sloos alleen overblijft”.

Leiden Jan Verbaan leidenprimair


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×