Decaan Frans Saris van de Faculteit der Wis- en Natuurkunde overhandigt professor Georgio Frossati een cheque van 250.000 euro voor het project MiniGRAIL. In het midden onderzoekers Luciano Gottardi en Arlette de Waard van MiniGRAIL. (Foto's: Chris de Waard).

Kwart miljoen voor zoektocht naar gravitatiegolven

De Universiteit Leiden doet mee aan de zoektocht naar de door Einstein voorspelde gravitatiegolven. Sinds maandag is MiniGRAIL (Gravitational Radiation Antenna In Leiden) daarvoor aan het meten. MiniGRAIL, de eerste bolvormige gravitatiegolf-detector ter wereld, kan de meetresultaten nu gaan vergelijken met twee Italiaanse cylinders (NAUTILUS en EXPLORER) die al veel langer op zoek zijn naar signalen die worden uitgezonden door bijvoorbeeld supernova explosies, zwarte gaten en neutronensterren. Frans Saris, de dekaan van de Faculteit der Wis- en Natuurkunde van de Leidse universiteit, overhandigde projectleider Professor Giorgio Frossati dinsdagmiddag een (echte) cheque van 250.000 euro om het project te kunnen voortzetten.

De twee Italiaanse detectoren hebben in de afgelopen jaren al verschillende signalen gezien, maar of het echt gaat om gravitatiegolven is nog niet duidelijk. Als MiniGRAIL, als derde antenne, de oorsprong van de gevonden signalen kan bevestigen, dan is dat een grote doorbraak in de natuurkunde en astrofisica waar al bijna honderd jaar op wordt gewacht.

De dekaan van de faculteit der wis- en natuurkunde, Frans Saris, realiseerde zich dat maar al te goed en heeft de projectleider Prof. Giorgio Frossati dinsdag een cheque overhandigd van 250.000 euro om het project te kunnen voortzetten. De voorwaarde was dat MiniGRAIL op 15 November volledig operationeel zou zijn. Het MiniGRAIL team heeft er de afgelopen maanden alles aan gedaan om dat voor elkaar te krijgen, en het is gelukt. “De eerste maand zijn we overdag nog bezig met calibraties en het optimaliseren van het systeem. Als alles goed gaat, kunnen we over een paar maanden de meest gevoelige detector ter wereld hebben bij deze frequentie”, aldus een trotse Frossati.

Leiden minigrail


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×