Sinds vandaag is de visfontein in de wintermaanden weer beschermd tegen de elementen. (Foto's: Bram Pater en Ed Walbeehm).

Winterkist voor Visfontein geplaatst

Wethouder Geertsema (Monumenten en Archeologie) voltooide dinsdagmiddag de nieuwe winterkist voor de historische visfontein aan de Vismarkt in Leiden. Tijdens een feestelijke bijeenkomst plaatste de wethouder het laatste ornament van de winterkist. Om de visfontein te beschermen tegen regen, wind en vorst werd deze sinds 1872 tijdens de wintermaanden ingepakt met een winterkist. In de jaren zestig van de vorige eeuw is dit inpakken in onbruik geraakt. Omdat de gemeente Leiden het behoud van de fontein belangrijk vindt, is een nieuwe winterkist gebouwd en gaat de fontein voortaan weer beschermd de winter in.

De visfontein aan de Vismarkt dateert uit 1693 en kwam tot stand onder toezicht van de toenmalige stadsarchitect Jacob Roman. De Haagse beeldhouwer Jacobus Hannaert tekende voor het ontwerp en de uitvoering. De visfontein was de eerste openbare stadsfontein in Leiden en diende om de visverkopers van vers water te voorzien. Tegenwoordig zorgt de fontein nog slechts voor een mooie herinnering aan het verleden en een historische aanblik van de vismarkt.De gemeente wilde de vroegere winterkist zo goed mogelijk nabouwen, om zo het historische winterse stadsbeeld in ere te herstellen. Aan de hand van oude foto’s, prenten en het bewaard gebleven bestek is de winterkist in de afgelopen maanden nagemaakt. In het oorspronkelijke bestek is nauwkeurig aangegeven uit hoeveel onderdelen de kist bestond, welke materialen waren gebruikt en hoe de kist in elkaar is gezet. Ook deed de gemeente in de Stadskrant een oproep aan Leidenaren die nog wisten wat de kleur van de oorspronkelijke kist was. De reacties van verschillende Leidenaren hebben bijgedragen aan de uiteindelijke kleurkeuze van de nieuwe winterkist. Van half oktober tot half maart is de visfontein weer omhuld door de winterkist en beschermd tegen winterse invloeden.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×