Hoge Raad verwijst Ceteco-affaire terug naar hof

De Hoge Raad heeft de zaak tegen twee personen en een bedrijf in de Ceteco-affaire terugverwezen naar het gerechtshof in Amsterdam. Dat heeft het hoogste rechtscollege van het land deze week besloten. Volgens de Hoge Raad moet worden onderzocht of de tenlastelegging kan worden uitgebreid met verduistering. Het gerechtshof in Den Haag wees een verzoek daartoe van het Openbaar Ministerie (OM) in mei vorig jaar af. Het OM tekende cassatie aan tegen deze afwijzing. Ook de drie verdachten gingen in cassatie, omdat zij naar eigen zeggen te zwaar zijn gestraft. De Hoge Raad stelt dat een nieuwe straf moet worden opgelegd indien blijkt dat de tenlastelegging kan worden uitgebreid. Als blijkt dat deze uitbreiding niet mogelijk is, blijft de uitspraak van het hof in Den Haag staan, zegt griffier Evelien Hartogs van de Hoge Raad.

De voormalig schatkistbewaarder van de provincie Zuid-Holland, Karel Baarspul, werd vorig jaar door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en een half jaar voorwaardelijke celstraf. De verdachte heeft zich volgens het hof als ambtenaar van de provincie schuldig gemaakt aan het plegen van valsheid in geschrifte en het aannemen van steekpenningen.

Ter verhulling van de aangenomen steekpenningen heeft Baarspul een overeenkomst van een lening en een bijbehorende brief vervalst. Hij deed dat samen met geldmakelaar Taurus Intermediair in Andijk. Op deze manier heeft Baarspul volgens het hof op ‘slinkse wijze’ in korte tijd veel geld opgestreken. De geldmakelaar werd door het hof veroordeeld tot 240 uur werkstraf. Zijn bedrijf kreeg een voorwaardelijke geldboete van 25 duizend euro opgelegd.

Baarspul stond als bankier van de provincie Zuid-Holland aan de wieg van de Ceteco-affaire. Hij leende in 1999 handelshuis Ceteco miljoenen guldens van de provincie. Kort daarop ging Ceteco failliet en kon het de miljoenenlening niet terugbetalen. In totaal had de provincie voor 2,3 miljard gulden (ruim een miljard euro) aan leningen uitstaan. Zuid-Holland hield B. verantwoordelijk voor de verliezen en ontsloeg hem begin 2000 oneervol.

Geen categorie ceteco


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×