Professor Piet Schrijvers, parafeert blij verrast "zijn" gedicht. Een aantal jaren geleden was hij degene die het uitzocht als mogelijk project voor de Stichting Tegenbeeld. Over de uitvoering was daarna weinig meer gesproken. Vandaag, niet helemaal toevallig op zijn 65ste verjaardag, werd het onthuld en aan hem opgedragen. (Foto's: Sasha Meyer).

98e Muurgedicht onthuld op Cleveringaplaats

Vanmiddag wordt om 12.30 uur op het Lipsiusgebouw (Centraal faciliteitengebouw) van de Universiteit Leiden het 98e muurgedicht van de Stichting TEGEN-BEELD onthuld. Oud-hoogleraar klassieke talen Piet Schrijvers heeft in samenspraak met de Stichting TEGEN-BEELD een gedicht van de dichter Horatius (65-6 v. Chr.) uitgekozen om op het Universiteitsgebouw aan de Cleveringaplaats aan te laten brengen. De oud-hoogleraar zal het muurgedicht voltooien door er tijdens de onthulling zijn paraaf onder te zetten.

Na het gedicht van Horatius zullen er nog drie gedichten volgen. Dan is het in 1992 gestartte project van de Stichting TEGEN-BEELD voltooid. De gedichten zijn in diverse talen en in een sierlijk handschrift op vele plaatsen in de stad Leiden aangebracht. De relatie tussen taal en beeld is belangrijk. Het doel van Stichting TEGEN-BEELD is om een breed publiek kennis te laten maken met poëzie en de toevallige voorbijganger ook visueel te prikkelen.

In 2005, het jaar waarin het muurgedichtenproject wordt afgerond, vindt tevens de zevende openlucht poëziemanifestatie plaats. Het evenement op en aan de Leidse Nieuwe Rijn staat geheel in het teken van de 101 muurgedichten. De gedichten zullen in hun oorspronkelijke taal worden voorgedragen en soms zelfs gezongen door meer en minder bekende inwoners van Leiden onder wie burgemeester Lenferink, studenten van de Universiteit, middelbare scholieren en een smartlappenkoor. De avond zal worden bijgewoond door de culturele attachees van alle landen die in de muurgedichten voorkomen.

Het 98e muurgedicht; Ode I 14 van Horatius:

O navis, referent in mare te novi

fluctus. o quid agis? fortiter occupa

portum. nonne vides, ut

nudum remigio latus

et malus celeri saucius Africo

antemnaeque gemant ac sine funibus

vix durare carinae

possint imperiosius

aequor? non tibi sunt integra lintea,

non di, quos iterum pressa voces malo.

quamvis Pontica pinus,

silvae filia nobilis,

iactes et genus et nomen inutile:

nil pictis timidus navita puppibus

fidit. tu nisi ventis

debes ludibrium, cave.

nuper sollicitum quae mihi taedium,

nunc desiderium curaque non levis,

interfusa nitentis

vites aequora Cycladas.

Leiden tegen-beeld


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×