Ruime meerderheid voor dubbelfuncties bestuurders

Een ruime meerderheid van 42,4% van de bezoekers van Sleutelstad.nl vindt het juist goed als de burgemeester, een wethouder of een raadslid ook actief is in het bestuur van een maatschappelijke organisatie in Leiden. Dat is de uitslag van de poll die deze site afgelopen week hield naar aanleiding van de commotie die ontstond toen de VVD vraagtekens stelde bij het voorzitterschap van burgemeester Lenferink van de St. Pieterskerk. Ruim 34% is tegen zo’n dubbele rol en vindt dat je zelfs de schijn van belangenverstrengeling moet vermijden. Vanavond praat de Leidse gemeenteraad over de kwestie.

De Pvda heeft inmiddels gevraagd om een lijst van alle nevenfuncties van raads- en college-leden te publiceren op de website van de gemeente. Die lijst is er nog niet. Wie zoekt op de term ‘nevenfuncties’ komt niet verder dan het artikel van de gedragscode voor gemeenteraadsleden, waarin staat: ‘Een raadslid vervult naast Artikel 15 van de Gemeentewet geen nevenfuncties waarbij strijdigheid is of kan zijn met het belang van de gemeente’. Verder zijn raadsleden verplicht om al hun nevenfuncties te melden. “Deze gegevens worden openbaar gemaakt,” zo meldt de website.

Leiden spl


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×