Leidens Ontzet duurt nog tot eind november

Nog tot 28 november kan in de Lakenhal de expositie ‘Leidens Ontzet in beeld’ worden bezocht. Jaarlijks brengen veel Leidse ouders op 3 oktober – dit jaar op 4 oktober – met hun kinderen een bezoek aan De Lakenhal om de tastbare herinneringen aan Leidens Ontzet ruim vier eeuwen geleden te bekijken. De kookpot en het grote schilderij waarop burgemeester Van der Werf zijn lichaam als voedsel voor het volk aanbiedt, zijn te vinden op de historische afdeling. In de hal hangen schilderijen en objecten die normaal gesproken in het depot zijn opgeslagen, maar voor deze gelegenheid het Ontzet van Leiden belichten.

Een speciaal plekje is gereserveerd voor het schilderij met burgemeester Van der Werf. Het aanbieden van zijn lichaam als voedsel maakte destijds niet alleen diepe indruk op de bevolking, maar ook op kunstenaars en ambachtslieden. Met eerbied is hij uitgebeeld op doek, in steen en andere materialen. Veel kunstenaars uit de 19de eeuw namen een historische gebeurtenis als uitgangspunt, en voor hen was Leidens Ontzet dan ook een geliefd onderwerp.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×