1 Op de 20 ouders mishandelt huilbaby

Om het huilen van hun baby te stoppen, gaat een op de twintig ouders over tot handelingen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van het kind en zelfs kunnen worden beschouwd als mishandeling. Het gaat dan bijvoorbeeld om een hand of handdoek op de mond houden, het door elkaar schudden of slaan van de baby. Dat blijkt uit een studie van onderzoeksinstituut TNO Preventie en Gezondheid in Leiden dat is gepubliceerd in het medische tijdschrift The Lancet.

Voor het onderzoek zijn de ouders van 3259 zuigelingen van tussen de een en zes maanden anoniem gevraagd naar de acties die zij ondernemen om het huilen van hun kind te stoppen. De kans op mishandeling blijkt het grootst bij baby’s van ouders uit niet-westerse landen en van ouders die niet of slechts beperkt werken.

De onderzoekers wijzen zorgverleners erop dat ze alert moeten zijn op de risico’s die een veel huilende baby loopt. Vragen over het huilgedrag behoren dan ook standaard gesteld te worden bij een bezoek aan het consultatiebureau.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×