De broodkeurmeesters van de 3 October Vereeniging keuren de versgebakken geusjes. Rechts op de foto kijkt bakker Henk-Jan van Maanen toe. (Foto's: Chris de Waard).

Katwijks 3 oktoberbrood heet Geusje

In Stadscafe van der Werff heeft de 3 October Vereeniging gistermiddag het ‘geusje’ gepresenteerd: “Een Oudhollands vloerbrood, verzegeld op authenticiteit door de 3 October Vereeniging door middel van een ouwel”. In samenwerking met meelfabriek Meneba en Meesterbakker van Maanen uit Katwijk heeft directeur Henk Jan van Maanen geprobeerd zoveel mogelijk van het historisch karakter terug te brengen in het broodje dat vanaf dit jaar op 3 oktober zal worden uitgedeeld aan de hongerende Leidenaren. Rens Hereur, Voorzitter Commissie Haring & Wittebrood en Hutspot, verwacht dat er zo’n 9500 geusjes zullen worden uitgedeeld. Een geusje staat voor een half brood. Wie vroeger dus 1 heel brood kreeg, heeft nu recht op twee geusjes. Het is dit jaar voor het eerst dat het brood op drie oktober niet door de Leidse bakkers wordt geleverd.

Voor iedereen die niet in de rij wil staan op 3 oktober is er toch de geledenheid om het nieuwste Leidse brood te proeven. De hele maand oktober worden de geusjes verkocht in de zes bakkerijen van Van Maanen in Leiden. Voor 1,25 liggen de geusjes straks in de winkel.

Leiden 3 Oktober 2004


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×