Universiteit van Leiden eert Beatrix

Koningin Beatrix wordt eredoctor van de Universiteit Leiden. ,,Het eredoctoraat is haar toegekend wegens de manier waarop zij het belang van vrijheid van mensen aan de orde heeft gesteld en zich heeft uitgesproken over de verantwoordelijkheid die vrijheid met zich meebrengt”, aldus een woordvoerder van de universiteit. De koningin heeft dat onder meer gedaan in diverse toespraken. Zij krijgt het eredoctoraat uitgereikt op 8 februari 2005, de 430ste dies natalis (verjaardag) van de Leidse universiteit (ooit geïnitiëerd door Willem van Oranje). Erepromotor is de rector magnificus, prof.dr. D.D. Breimer, die de verleningsgronden dan verder zal toelichten.

Beatrix studeerde zelf aan de Universiteit van Leiden. In 1961 slaagde ze voor het doctoraalexamen vrije studierichting rechten. Volgend jaar viert ze haar zilveren jubileum als koningin.

Het Leidse promotiereglement biedt sinds 1998 de mogelijkheid het eredoctoraat te verlenen aan personen die ‘op een bijzondere wijze invulling hebben gegeven aan het devies van de universiteit: Praesidium Libertatis, bolwerk van vrijheid.’ Pas één keer eerder verleende de universiteit op grond van dit criterium een eredoctoraat: in 1999 aan Beatrix’ grote vriend Nelson Mandela.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×