Coördinator Ali el Ali spreekt de aanwezigen toe.

Opgeruimd staat netjes wint Samen Sociaalprijs

Het project Opgeruimd staat netjes uit Leiden Noord heeft de Samen Sociaalprijs van de provincie Zuid-Holland gewonnen. Het project is een initiatief van het Buurtserviceteam Leiden Noord, in samenwerking met onder andere de bewoners & bewonerscommissies, LWO (Leidse Welzijns Organisatie), de gemeente Leiden, organisatiebureau P.J. Partners en de woningcorporaties Portaal en De Sleutels van Zijl en Vliet. Aan de prijs is een geldbedrag verbonden van 25.000 euro.

Opgeruimd staat netjes is een kindertheatervoorstelling onder leiding van regisseur Laura Baumann en gaat over het thema ‘leefbare en schone buurt’. Kinderen laten zien hoe zij zelf over bepaalde zaken denken. “Kinderen voeden ouderen op (in de voorstelling). Het leek ons leuk om de boel eens om te draaien. De voorstelling is gespeeld tijdens bewonersdagen in de buurt. Na afloop vond er telkens discussie plaats met de buurtbewoners over de veiligheid en leefbaarheid en zijn wij met elkaar gaan opruimen. Door het project is er nu meer betrokkenheid van buurtbewoners bij hun eigen woonomgeving en zijn de straten een stuk leefbaarder, schoner en veiliger”, zegt coördinator Ali el Ali.

Het theaterstuk werd opgevoerd bij de flats langs de Willem de Zwijgerlaan, De Hoven en de Corantijnstraat.

Voor de Samen Sociaalprijs hadden zich 70 projecten aangemeld, waarvan er 10 waren genomineerd. Afgelopen donderdag hebben de genomineerden zich in het Provinciehuis in Den Haag gepresenteerd. Gedeputeerde Lennie Huizer reikte de prijs uit. Als voorzitter van de jury verwoordde zij waarom Opgeruimd staat netjes heeft gewonnen: “Het heeft alles in zich wat wij van een Samen Sociaalproject verwachten. De buurt is betrokken, het gaat om kinderen en meerdere culturen en het heeft een fantastische uitstraling. Door de theatervorm laat het zich bovendien gemakkelijk vertalen naar andere wijken en steden en naar andere thema’s. Mooi om te zien hoe kinderen volwassenen kunnen opvoeden en bijdragen aan de samenhang in de wijk.”

Vanwege het succes en het enthousiasme van vorig jaar, heeft het project dit jaar een vervolg gekregen. Thema’s zijn vooroordelen, communicatie, pesten en burenruzies. Zaterdag 19 juni is er om 16.00u uur in buurthuis ’t Spoortje de theatervoorstelling ‘De Jeugd van Tegenwoordig?!’, wederom geregisseerd door Laura Bauman. Van 13.00 tot 16.00 is er in de Riebeeckhof een Opgeruimd Staat Netjes-middag.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×