Opkomst in Leiden ver boven gemiddelde

Met een voorlopige opkomst van 43,7% is het percentage stemgerechtigden dat vandaag de gang naar de stembus maakte fors hoger dan het landelijk gemiddelde van 38%. In de provincie Zuid-Holland ligt de opkomst rond de 40%. De (voorlopige) uitslag wijkt minder af van van het landelijke beeld. Ook bij ons verliezen de regeringsparijen CDA (-1%), VVD (-8,2%) en D66 (-1,4%). Ook GroenLinks verloor in Leiden fors, -5,8%. Winst was er voor de PvdA (+2,9) en de SP (+2,2). De PvdA wordt met 26,1% van de stemmen verreweg de grootste partij in Leiden. Op de tweede plaatst volgt GroenLinks met 15,4%. Landelijk bleef het CDA net iets groter dan de PvdA, beide partijen halen wel evenveel zetels, nl. zeven. De VVD is ook landelijk de grote verliezer.

De VVD is op dit moment de derde partij met 12,7%, op de voet gevolgd door het CDA met 11,3% van de stemmen. D66 moet de SP voor zich dulden. De partijen halen respectievelijk 9,0% en 9,1% van de Leidse stemmen.

Twee nieuwe partijen doen het uitzonderlijk goed; Europa Transparant van klokkenluider Paul van Buitenen (6,8%) en de Partij voor de Dieren met 4,4%.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×