Naturalis opent tentoonstelling orgaandonatie

De 70-jarige Piet Paalvast heeft in 1988 een donorhart ontvangen. Vanaf 10 mei 2004 fietst hij van zijn woonplaats Geldrop naar Basel (Zwitserland) waar hij op dinsdag 1 juni hoopt te arriveren. Paalvast doet dit om het belang van orgaandonatie onder de aandacht te brengen en zijn dankbaarheid ten opzichte van de donor te tonen. Daarnaast wil hij deze tocht aanwenden om donaties te vergaren voor de Nederlandse Hartstichting die dit jaar haar veertigjarig jubileum viert. In diverse plaatsen worden activiteiten georganiseerd.

In het kader van deze fietstocht heeft Naturalis expositieruimte beschikbaar gesteld voor een tentoonstelling over orgaandonatie, die op 12 mei geopend zal worden.

De fietsroute gaat langs plaatsen die voor Piet Paalvast een bijzondere betekenis hebben. Vanuit Geldrop fietst hij naar Eindhoven, waar hij voor het eerst met hartproblemen in het ziekenhuis werd opgenomen. Daarna zet hij koers naar Rotterdam, waar hij ter ere van alle donoren en hun nabestaanden vanaf de Erasmusbrug bloemen in de Maas zal laten vallen. Vanaf Rotterdam fietst Piet de Rhein-Radweg naar Basel waar hij op 1 juni hoopt aan te komen. Tussen Rotterdam en Basel wordt de Nederlandse Hartstichting in Den Haag aangedaan, evenals de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) en Naturalis in Leiden. Vanuit Leiden vertrekt hij naar Utrecht, waar hij is getransplanteerd. Vervolgens gaat hij via het kantoor van Novartis Nederland in Arnhem naar Basel, waar het hoofdkantoor van farmaceut Novartis is gevestigd. In genoemde plaatsen zijn activiteiten georganiseerd.

Op woensdag 12 mei arriveert Piet in Leiden. Na een kort bezoek aan de NTS, het orgaancentrum waar alle organen worden aangemeld en toegewezen aan patiënten op de wachtlijst, wordt Piet ontvangen in Naturalis. Hier zal om 14.30 uur een tentoonstelling van NIGZ-Donorvoorlichting, de organisatie die de publieksvoorlichting verzorgt over orgaandonatie in Nederland, worden geopend door de burgemeester van de gemeente Leiden, de heer Lenferink.

De Nederlandse Hartstichting, de NTS, NIGZ-Donorvoorlichting en Naturalis ondersteunen het initiatief van Piet Paalvast en hopen dat het publiek zich bewust wordt van het belang van orgaandonatie.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×