Leiden krijgt Rembrandt Festival

Leiden krijgt vanaf dit jaar Rembrandtdagen, vergelijkbaar met de Dickensdagen in Deventer. Het Rembrandt Festival is op 15, 16 en 17 juli, waarbij de hele stad in het teken staat van de Gouden Eeuw. Rembrandt werd geboren in Leiden, op 15 juli 1606. Het festival begint met een kranslegging bij het beeld van Rembrandt aan de Witte Singel. Verder zijn er die dagen allerhande activiteiten zoals muzikanten, acteurs en schilders die op straat hun werk doen, aldus Centrummanagement Leiden. De activiteiten vinden vooral plaats rond de Pieterskerk, de Waag, de Botermarkt – Nieuwe Rijn en het gebied rond Hooglandse kerk.

Centrummanager Robert Strijk over het festival: “De bezoeker aan Leiden zal deze dagen niet weten wat hem overkomt. In vele winkels heeft het personeel 17eeeuwse klederdracht aan en buiten maken troubadours muziek uit de gouden eeuw. De lakenindustrie is weer even terug want bij het gerecht wordt net een foute lakenhandelaar veroordeeld. Op straat lopen de karakters uit de Nachtwacht die zich uit het niets opstellen zodat er een levende Nachtwacht ontstaat. De kinderen vermaken zich evenzeer op de traditionele kermis, als vader in de bierproeverij. Kwakzalvers en Schout en Schepenen verzamelen zich rond de wagenspelen. Daar is het publiek en gebeurt het tenslotte. Tientallen schilders in kleding uit de tijd van Rembrandt leggen het plaatje vast op het witte doek. Eerst nog snel een hapje eten en dan naar het afsluitende lichtspektakel bij de Burcht”.

De organisatie is nog op zoek naar vrijwilligers. Mensen die het leuk vinden om op straat toneel of muziek te spelen, kleding te maken of anderszins te ondersteunen. Voor de kleding van acteurs, muziekanten en schilders en de achtergrond informatie wordt gezorgd. Wat de vrijwilligers wel nodig hebben is lef en inzet. Voor de belangstellenden wordt een informatieavond gehouden. Opgeven kan via www.rembrandtfestival.nl of 071 5161211.

Centrummanagement Leiden, een intermediair tussen gemeente en ondernemers en VVV Holland Rijnland, is initiatiefnemer van het festival. Het evenement moet een jaarlijks festijn worden rond de geboortedatum van Rembrandt van Rijn. De initiatiefnemers beginnen bewust twee jaar voor 2006, het Rembrandtjaar. Volgens VVV Holland Rijnland moet een festival namelijk groeien. In 2006 moet het festival helemaal goed uitpakken.

Leiden Rembrandt


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×