Accountant hoeft jaarrekening West niet af te staan aan CvdM

Accountantsbureau Ernst & Young hoeft zijn stukken over de jaarrekeningen van de regionale omroep RTV West niet af te geven aan het Commissariaat voor de Media. De kortgedingrechter in Den Haag bepaalde dinsdag dat het commissariaat zich tot de omroep moet wenden om aan de gegevens over 2001 en 2002 te komen. De mediawaakhond wil de controledossiers van Ernst & Young hebben voor nader onderzoek naar de slechte financiële positie van het Zuid-Hollandse omroepbedrijf. Behalve van de provincie krijgt RTV West ook rijksbijdragen via het Commissariaat voor de Media. De controleurs willen onder meer uitzoeken of het geld is gebruikt voor datgene waarvoor het wettelijk is bedoeld, namelijk de productie van radio- en televisieprogramma’s.

Het zou niet te doen zijn om de jaarrekeningen helemaal opnieuw door te nemen, stelt het commissariaat. Dat kost te veel tijd en geld en bovendien is niet meer na te gaan of de interne controle bij RTV West goed is geweest.

Volgens de rechter in Den Haag hoeft Ernst & Young niet mee te werken aan het onderzoek van de toezichthouder. Het kantoor behoort immers niet bij de instanties waarop het commissariaat toezicht houdt.

Ernst & Young stelde eerder al dat de beroepsregels niet toestaan dat het kantoor deze dossiers afgeeft. De controle van de accountant gaat bovendien alleen over de vraag of RTV West de jaarrekening juist heeft opgesteld. Het kantoor heeft niet bekeken of de omroep het geld wel aan de juiste zaken heeft uitgegeven.

Leiden RTV West


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×