De gedenksteen voor Marinus van der Lubbe bij de Morspoort in Leiden.

Eurodusnie herdenkt Marinus van der Lubbe

Vrijdag is het 69 jaar geleden dat Marinus van der Lubbe, de Leidenaar die de Rijksdag in brand stak, overleed. Ter gelegenheid daarvan organiseert Eurodusnie in Vrijplaats Koppenhinksteeg een herdenkingsavond. Het thema van de avond is “Leidse herinneringen aan Marinus van der Lubbe”, een stukje “oral history” in de praktijk.

Van der Lubbe was slecht opgeleid, maar niet dom, meer realist dan naïef. Het is een heel ander beeld dat de complotdenkers van hem schetsten. Op de 42ste zittingsdag van zijn proces bleek hij alert, koppig en welbespraakt, zoals heel Leiden hem zich herinnerde.

Aan het woord komen:

– Wim Harteveld die als kleine jongen v.d. Lubbe nog heeft gekend en over zijn herinneringen aan Marinus zal vertellen.

– Kornee van der Haven die vertelt over Marinus van der Lubbe in de levensherinneringen van de Leidse arbeidersdichter Freek van Leeuwen.

– Kees Walle (schrijver van een boekje over v.d. Lubbe “Van Leiden naar Leipzig”) zal een opname laten horen van toespraken gehouden door vrienden van v.d. Lubbe tijdens de onthulling van een gedenksteen aan hem in 1985.

– Vertoning documentaire “Waarde Kameraad” uit 1967 geregisseerd door Ruud de Heus. Frans Dolmans die destijds in de documentaire v.d. Lubbe speelde zal de documentaire inleiden.

De avond vindt plaats in Las Vegas, Vrijplaats Koppenhinksteeg in Leiden en begint om 18:00. Er kan dan een veganistisch/biologische maaltijd genuttigd worden. Daarvoor kan telefonisch gereserveerd worden. Vanaf 20:00 worden de herinneringen opgehaald. De entree is gratis.

Leiden lubbe


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×