Waarnemend burgemeester Lemstra en Conny Broeyer (PvdA), voorzitter van de vertrouwenscommissie: "verbijsterd en teleurgesteld". (foto: Chris de Waard).

Leidse gemeenteraad verbijsterd over afwijzing voordracht

“De Raad van de gemeente Leiden heeft op 18 december 2002 met verbijstering kennis genomen van het verslag van de fractievoorzitters naar aanleiding van hun bezoek aan de Minister van BZK diezelfde middag.” Zo begint de verklaring die de Leidse gemeenteraad vanavond uitgaf naar aanleiding van het besluit van minister Remkes dat de procedure tot de benoeming van een burgemeester voor Leiden opnieuw moet worden gevoerd.

Burgemeester Lemstra is niet alleen teleurgesteld, maar duidelijk ook woedend over het besluit van Remkes. “Ik wil benadrukken dat de vertrouwenscommissie de wedstrijd correct heeft gespeeld. Het is de scheidsrechter geweest die op het laatste moment de spelregels heeft verscherpt.” Lemstra, naast waarnemend burgemeester ook CDA-senator, gaat stevig zijn best doen om het Remkes via de Tweede Kamer lastig te maken. “Een afschrift van onze verklaring gaat naar de kamer en ik kan me voorstellen dat er partijen zijn die willen weten wat het beleid van deze minister nu eigenlijk is.”

Remkes maakte zijn besluit woensdag bekend naar aanleiding van vragen die Tweede Kamerlid Jense van Leefbaar Nederland in de Tweede Kamer had gesteld naar aanleiding van alle commotie die was ontstaan na de voordracht van Harry Groen als enige kandidaat. Meteen na de bekendmaking van die voordracht barstte de kritiek op Groen in alle hevigheid los. De VVD-er Groen raakte de afgelopen jaren meerdere keren in de problemen in verband met zijn declaratiegedrag.

Kort voor de bekendmaking van zijn besluit ontbood Remkes de negen Leidse fractievoorzitters om hen in te lichten. In overleg met de minister mocht Leiden nog net in vertrouwen de gemeenteraad inlichten, voordat het nieuws wereldkundig werd gemaakt.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×