Hoogheemraadschap waarschuwt voor gevaarlijk ijs

Het Hoogheemraadschap van Rijnland adviseert schaatsers om niet meer op natuurijs te schaatsen. In verband met de intredende dooi en neerslag waarschuwt het hoogheemraadschap voor gevaarlijk ijs. Naast de dooi, veroorzaakt de inzet van gemalen uiterst onbetrouwbaar ijs, omdat het waterpijl onder het ijs daardoor daalt.

De afgelopen dagen staakte het hoogheemraadschap de bemaling om het ijs te sparen. Nu de vorstperiode afloopt, gaat Rijnland weer over op het normale bemalingsregime. Wanneer er neerslag valt, moet dit worden weggepompt. Hierdoor kan onbetrouwbaar ijs ontstaan. Doordat gemalen het water wegpompen, slijt het ijs aan de onderkant en wordt het steeds dunner. Ook ontstaan er plekken waar het ijs geen contact meer heeft met het water. Het ijs zweeft dan al het ware boven het water en ondervindt geen steun meer hiervan.

Leiden


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×