Elfstegenkoorts stijgt

De kansen op een ouderwetse Leidse Elfstegentocht nemen met de dag toe. Vanmiddag gaat het bestuur van het Elfstegentocht-comite het ijs van het Rapenburg alvast ‘voorvriezen’. Voor zover dat nog nodig is natuurlijk, want de vorst is goed ingetreden en er lijkt voorlopig nog geen einde te komen aan de lage temperaturen. Leiden loopt zich warm voor de vijfde editie van de schaatstocht die langs meer kroegen dan stegen voert.

Ook het Hoogheemraadschap van Rijnland is hoopvol over een eventuele Elfstegentocht en zelfs een schaatstocht over de Kaag ligt mogelijk in het verschiet. Rijnland is overgegaan op vorstbemaling om het ijs betrouwbaar te houden. Dit houdt in dat de gemalen niet worden ingezet voor de afvoer van water. “De rest is aan de weergoden en de organisatoren van schaatstochten,” aldus het hoogheemraadschap.

“Het inzetten van gemaal Katwijk tijdens een ijsperiode kan zeer gevaarlijk zijn voor schaatsers. Doordat het water onder het ijs wordt weggemalen slijt het ijs aan de onderkant hard. Ook zijn er plekken waar het ijs geen contact meer heeft met het water. Deze twee situaties maken het ijs zeer onbetrouwbaar. Om dit te voorkomen gebruikt Rijnland tijdens vorst alleen gemaal Gouda. Dit gemaal ligt aan de Gouwe. Deze watergang is een belangrijke scheepvaartroute en wordt ijsvrij gehouden. De inzet van dit gemaal, op eenderde of tweederde van haar capaciteit, levert geen gevaar op voor de betrouwbaarheid van het ijs op de grote meren,” zo valt te lezen op de website van Rijnland.

Leiden elfstegentocht


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×