Harry Groen werd afgelopen zaterdag door de Unieraadsvergadering van de KNAU ontslagen als voorzitter. (foto: knau.nl).

Harry Groen (VVD) nieuwe burgemeester Leiden

De gemeente Leiden draagt de 58-jarige Harry Groen (VVD) unaniem voor als burgemeester van Leiden. Er is geen tweede kandidaat gevonden die voldoet aan het door de raad opgestelde burgemeestersprofiel. Daardoor komt er ook geen burgemeestersreferendum.

“Met Groen krijgt Leiden een burgemeester met ruime ervaring in zowel het openbaar bestuur, als in het bedrijfsleven. Een ambassadeur met een breed netwerk en een bindend vermogen,” aldus de vertrouwenscommissie.

Groen was eerder waarnemend burgemeester in de gemeenten Landsmeer en Brielle. In die laatste gemeente nam de hij burgemeesterspost een half jaar waar en nam op 15 oktober jl. afscheid. Ook was hij twee jaar wethouder in Amsterdam, waar hij moest aftreden in verband met onduidelijkheden rond zijn declaratiegedrag. De Leidse vertrouwenscommissie heeft aan die zaak veel aandacht besteed en via de Commissaris van de Koningin Jan Franssen uit laten zoeken hoe het met de integriteit van Groen is gesteld. “Alle vragen zijn daarbij verhelderend beantwoord,” aldus de voorzitter van de vertrouwenscommissie, Conny Broeyer.

Eind september van dit jaar kwam Groen opnieuw in het nieuws wegens zijn declaratiegedrag, ditmaal bij Omniworld in Almere. Groen moest daar in oktober aftreden als president-commissaris vanwege zijn declaratiegedrag. Hem werd verweten bepaalde onkosten (8.000 euro) vooruit gedeclareerd te hebben. Groen nam vooraf geld op over de periode oktober 2002 t/m februari 2003. Omniworld staat op de rand van een faillissement en heeft tot 1 december geld in kas. Vooral dat laatste steekt de gemeente Almere. De gemeente Almere is 100% aandeelhouder van de NV Omniworld. Groen zag geen enkele reden voor zijn ontslag. Volgens hem is het heel gebruikelijk om vooruit te declareren en is dat zeker niet tegen de regels. Groen zei dat vorige maand via Omroep Flevoland (beluister audiofile).

Naar aanleiding van de Omniworld-affaire werd Groen afgelopen zaterdag ontslagen als voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU). In een toespraak voor de Unieraad noemde Groen zijn declaraties bij Omniworld afgelopen zaterdag “onhandig”. Omdat er volgens Groen geen kwade opzet in het spel was, valt hem juridisch echter niets te verwijten. Het bestuur van de KNAU velde een heel ander, keihard, oordeel: “Zijn imago is geschaad door de affaire, zoals hij eerder als wethouder in Amsterdam moest aftreden om vergelijkbare redenen. Terecht of niet, de beeldvorming van Groen straalt ook af op de KNAU”.

Eind september was Groen ook in de race voor het burgemeesterschap van de gemeente Haarlemmermeer. De vertrouwenscommissie gaf daar uiteindelijk de voorkeur aan Fons Hertog (burgemeester van Velzen) en zette Groen op de tweede plek.

Op 29 april 1998 werd Groen voor zijn vele activiteiten benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Leiden Verkiezing burgemeester Leiden 2003


Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@unity.nu

Telefoon Redactie
071 - 5425160

Privacy Policy

×